A legendás banda idén Tusnádfürdőn dübörög

Ha végigszaladunk a Tusványos idei fellépőinek listáján, szemünk akaratlanul is megakad az egyik zenekaron. Hiszen mi, fiatalok, a Margaret Island, a Magna Cum Laude vagy a Hooligans slágereit szinte kívülről dúdoljuk, és a rádió hullámhosszain is gyakran felcsendülnek. De mi van a mi kis kakukktojásunkkal? Valahonnan a legmélyebb emlékeinkből rémlik, hogy hallottunk már róla, s miután magunkhoz térünk az ijesztő rovar képe által előidézett sokkból, kutakodni kezdünk a fejünkben. Ha még mindig semmi nem ugrik be, gyorsan leguglizzuk. A napi horoszkópon és a rovar rendszertani felosztásán kívül sajnos semmi releváns információt nem dob ki a kereső, így a youtube-ot hívjuk segítségül. Jó választás! Most már képben vagyunk, és az egész város is azt beszéli már, hogy újra dübörög a banda. Mikor és hol? Hát Tusnádfürdőn, július 22-én!

A Skorpió 1973-ban való alakulása után évtizedeken keresztül meghatározó szereplője volt a magyar rockéletnek. Annak ellenére, hogy legképzettebb muzsikusai úgy játszották a rock and rollt, ahogy addig senki, nem sikerült bekerülniük az igazán nagyok közé. Tagjai korábban mind ismert együttesekben játszottak, és komoly hírnévre tettek szert. Fenreisz Károly az LGT énekes-basszusgitárosa volt, Szűcs Antal Gábor énekes-gitáros és Fekete Gábor dobos a Hungáriában, Papp Gyula orgonista pedig a Miniben játszott. Az együttes első albuma, A rohanás, 1974-ben jelent meg, s habár nagy sikert arattak vele, dalszövegeik miatt gyakran érte őket kritika. Fekete Gábor távozása után az Apostol addigi dobosa, Németh Gábor vette át a helyét, az új felállásban pedig megszületett két új album: az 1977-es Kelj fel! és az 1978-as Gyere velem! Habár 1979. április 4-én a kvartett feloszlott, Frenreisz a Generál gitárosával, Tátrai Tiborral és a Korálból kivált Papp Tamással létrehozta az Új Skorpió együttest. Az együttes többi tagja Német Alajos basszusgitárossal és Vikidál Gyula énekessel megalapította a Dinamitot. Az Új Skorpió két album és számtalan koncert után 1983-ban feloszlott, Tátrai Tibor a Hobo Blues Band tagja lett. Frenreisz Szűcs Antal Gábor, Papp Tamás és Pálvölgyi Géza billentyűs társaságában 1985-ben újraalapította a Skorpiót. 2013-ban az együttes 40 éves fennállását ünnepelte egy tihanyi és egy budapesti koncerttel, amelyeken az alapító billentyűs, Papp Gyula is fellépett.

Az együttes pályája sokban hasonlít az LGT útjához. Mindig is a legképzettebb muzsikusok alkották a zenekart, számtalan remek dalt adtak a közönségnek, napjainkban mégsem találkozunk elvakult rajongókkal. Ennek ellenére vannak olyanok, akik szívesen emlékeznek vissza koncertjeikre, egy kis ízelítőt kínálva a fiatal generáció számára.

„A Skorpió zenéje odaszögezte a hallgatóságot a földhöz és a buli végéig el sem engedte. Beindult a henger, mi csak ámultunk, mert ilyet még eddig nem nagyon láttunk. Frenreisz olyan lazán basszusozott, annyira profin, hogy már az is maga volt a csoda. Tátrairól tudom, nem kell semmit mondani, de mi akkor láttuk-hallottuk őt először élőben, hát mit mondjak, a hideg még most is rohangál a hátamon, ha visszagondolok. Papp Tamás pedig annyira precízen adta a gitárosok alá a támaszt, mintha dobok között született volna. Ők voltak az űrlények a Rock and roll bolygóról.”

Ha te is szeretnéd megtapasztalni a dübörgő basszus lüktetését, kíváncsi szemtanúja lennél, ahogyan az élő legendák a húrok közé csapnak és a rock szerelmesének vallod magad, a nyári vakációdat a légkondival hűtött hotelszobák helyett inkább Tusványoson töltsd el.

Kismihály Bogi