Közel Hússzal ezelőtt érkeztek és a Vidéki sanzonnal, valamint a Pálinka dallal Színezték újra igazán a magyar popvilágot. Ők a Magna Cum Laude, akinek koncertjén ismét kirúghatják a ház oldalát bulis fiataljaink.

„Kilencszázkilencvenkilenc, mezőtúri nyár, itt kezdődött el minden…” – emlékezik meg az indulásról a 999 című dal. 18 év, rengeteg küzdelem, tagcserék, nagylemezek, klipek és koncertek százai nyomán jutott el a zenekar gyulai próbaterméből a ranglisták éléig. Minden állomás, Átkozott nők, Színezd újra, Túl későn, Visszhang, Főnököm, Pálinka dal, Vidéki sanzon, vagy a Köszönet, hogy csak néhányat említsünk a zenekar megannyi sikerdala közül.

Ha van a klasszikus értelemben vett „átütő” album minden zenekar életében, akkor a Magnáéban a Minden állomás az. A Te légy most, a Pillangó, az Adnod kell, vagy a Se kép se hang mellett a Vidéki sanzonnal a pop-rock újhullám legnagyobb slágerét és minden bizonnyal várhatóan az egyik legértékállóbb dalt adta rajongóinak és az egész országnak.

A Magnatofon című korongjuk, amely 2007 novemberében jelent meg, egy hibátlan, érett hangzást teremtett, olyan koncerteken is sokat játszott közönség-kedvencekkel, mint a Nóra, az Átkozott nők, a Gondatlanságból elkövetett emberölelés, és nem utolsó sorban egy hamisítatlan pop-rock sláger a Színezd újra, amely a rádiók máig egyik legtöbbet játszott kedvencévé vált.

Repertoárjukban hibátlanul megférnek a popdalok, mint a Ne félj Mama, vagy az Engem nem lehet szeretni, a már-már klasszikus babérokra törő Hatalmas a szíved, de hogy a magyar mulatni vágyik, arra leginkább a Pálinka dal a példa. Ez a szerzemény videoklip és kislemez nélkül rekordidő alatt vált a rádiós slágerlisták favoritjává és a koncertek csúcspontjává.

A 2010-ben a Magna Cum Laude már az összes rendezvény kiemelt attrakciója és a fesztiválok nagyszínpados fellépője a legnagyobb legendák, néha világsztárok környezetében. A zenekar megerősítette civil életi aktivitását is, adományaival, jótékonysági fellépésekkel, jövőre vonatkozó megállapodások lealapozásával. Ezek egyike az Élet Menete rendezvényen történt fellépés, ahol a holokauszt áldozataira emlékező 10ezres tömeg hallhatta a zenekar előadásában a Siratót, vagy a Nemzeti Civil Alapprogram részére írt dal az 1%-os adófelajánlás népszerűsítésére, mely a jövőre nézve még lehetőségekkel kecsegtet.

A 2011-es év a zenekar egyik igen mozgalmas időszaka volt. A Csak ülünk és zenélünk című vadonatúj akusztikus műsort a csapat letesztelte egy mini turné keretében. A turnéra a koronát a Magyar Honvédség fúvós-zenekarával, az ABS BIG BAND-el közös koncertje tette fel.

2012-ben már igazi sztárzenekarról beszélünk. Dublin, London klubjai, illetve a jordániai Amman egyik antik amfiteátruma után a Magna Cum Laude a következő időkben újabb nemzetközi fellépésekre készül.

2014 egy igen fontos éve volt a zenekarnak. 10+5 év, rengeteg küzdelem, tagcserék, nagylemezek, klipek és koncertek százai nyomán jutott el a Mező Misi, Szabó Tibi, Kara Misa alapította, máig eredeti formáció gyulai próbaterméből hogy a nagyszínpadok kiemelt attrakciója legyen. Lesták Marci billentyűssel és Török Máté dobossal kiegészülve a zenekar ma egyben a mély tartalmú, elgondolkodtató dalok előadója és a ház oldalát is valóban kirúgó fiatalos, lendületes közönség-kedvenc buli-banda.

2015 a 15 éves születésnapi album megkoronázása a „Köszönet turné” jegyében telt; számos vidéki és határon túli fellépés gondoskodott arról, hogy senki ne szenvedjen Magna hiányban. A nyári – őszi időszak 2 új remek dalt is hozott, a Legjobb otthon és a Tájról tájra – amik igen nagy népszerűségnek örvendenek és az év során koncertek elhagyhatatlan dalai lettek.

2017-ben sincs megállás, készülnek az új dalok; számos vidéki és határon túli fellépés gondoskodik a folyamatos Magna hatásról.

Így lesz ez a 28. tusványosi nagyszínpadon is, gyere, tombolj velünk!

Z. Nagy István