Egy világon át, a Tusványoson keresztül, egészen a megélt csodákig

Ha úgy érzed, hogy ahonnan jöttél elillant, és ahova tartasz, az még sehol sincs, állj meg egy pillanatra, húzd ki a fejedet a homokból és vedd észre, mennyire szép ez a nap. Fogadj el mindent, ahogy van, és ahelyett, hogy a bajt keresnéd, inkább gyere el Tusványosra. A fáradt reggelek és nehéz nappalok után ideje végre kiereszteni a gőzt, és rádöbbenni, hogy többet érsz, mint a földön bármilyen szerep, vagy munkahely, többet egy személyi számnál, a matek dogánál és az évvégi bizonyítványnál is. Ha nem sikerültmeggyőznöm téged, talán Kowalskyéknak sikerülni fog, főleg akkor, amikor a szemedbe néznek és elmondják, hogy mekkora csoda vagy. Nyugi, nem kell tó vizén járnod, hogy eljuthass Tusnádfürdőre július 18–23. között, elég csupán összeszedned néhány havert és kocsiba ülve beprogramoznod jóbarátodat, a GPS-t: ő biztosan nem téveszt célt. Végül pedig, hogy képben legyél, út közben nem árt egy kis dokumentálódás a zenekarról a garantált jókedv érdekében.

A Kowalsky meg a Vega 1999-ben alakultKowalsky Balázs Gyula saját zenekaraként Jávorszky Béla együttműködésével. Juhász Robi, Újvári Petya és Temesi Berci csatlakozásával létrejött a VEGA ötös fogat, majd 2003-ban már első lemezüket,a Pimasz grimaszt ünnepelhették. Cha-Cha 2005-ben technikusként csatlakozott az együtteshez, majd 2006-tól szólógitáros lett. Jimmy nem sokkal a Vegasztár című album megjelenése után csatlakozott az együtteshez, Sóder pedig 2008 elején társult a zenekarhoz. 2011 tavaszán jelentős változások történtek a zenekar életében: a megszólalás tökéletesítése érdekében a zenekar 8 tagúvá bővült, a korábbi zenészek viszont elhagyták a csapatot. A Vegába visszatért Juhász Robi, és Kowa másik zenekarának dobosát, Csányi Zolit is meghívta a zenekarba. 2012 októberében Jimmy és Sóder visszatért,ötödik zenészként pedig Sóder testvére, Carlos (Vajda Tamás) lépett be a bandába. 2013 márciusában megjelent készülő albumuk első videoklipje, az Ami fontos. A zenekar hetedik nagy lemeze, a Még nem éden 2014 áprilisában debütált, rajta olyan slágerekkel, mint az Amilyen hülye vagy, és a Bölcsődtől a sírodig. Az album azonnali siker lett a lemezpiacon: három héttel a megjelenés után aranylemezzé vált, hat héten belül pedig már platinalemezként ünnepelhette a zenekar. 2016-ban megjelent új albumuk a Varázsszavak, a lemez eladott példányszámainak köszönhetően pedig négyszeres platina elismerést szereztek. A különböző vallások és egyéb spirituális témák iránt érdeklődő Kowa fontosnak tartja, hogy a Vega zenéje értéket közvetítsen a nagyvilág számára, de mégis könnyed, emészthető formában tegye azt. Néhány kivétellel valamennyi dal szövegét ő szerezte.

Kétségkívül a zenepiacra az Amilyen hülye vagy, úgy szeretlek című dalukkal sikerült berobbanniuk, amely jelenleg szinte tizenötmilliós nézettséget tudhat a magáénak a youtube-on. A zenekar életében a hirtelen siker mérföldkőnek bizonyult, hiszen egyre több helyen kezdték el játszani dalaikat, rövidesen a slágerlisták élére kerültek, és fellépéseiknek száma is jelentősen megnövekedett. Fülbemászó dallamaiknak, Kowa csalhatatlan hangszínének és sokatmondó szövegeiknek köszönhetően végérvényesen beírták magukat a magyar rock legnagyobbjai közé. Erdélyben már több alkalommal is megfordultak, a Tusványosra viszont első alkalommal látogatnak el. Ha te is kívülről dúdolod hamisítatlan dalszövegeiket, és egy-egy felcsendülő slágerük hallatán milliónyi emlék idéződik fel benned, ideje gyarapítani a sort egy újabbal.

Kismihály Bogi