INFORMAŢII

INFORMAŢII

INTRODUCERE

Tabăra e una singură! Tusványos la treizeci de ani!

La început, în ultimele zile ale anului 1990 fost doar ideea. Ideea a venit din cețoasa Marea Britanie, din vest, ca de altfel numeroase alte idei în acele și încă din acele vremuri. A fost adusă de David Campanale, purtată ca o dulce povară. Ziaristul de la BBC visa atunci la făurirea unei solidarități reale între tinerii din Ungaria, Transilvania și Marea Britanie. A fost nevoie de două zile și din germenele ideii a răsări tulpina.

Semnatarii primului document (născut la data de 31 decembrie 1989) de la Târgu Secuiesc, care fundamentează această năzuință privind solidaritatea, susțin: „Noi, tinerii democrați din Marea Britanie, Ungaria și România, ne exprimăm ideile și aspirațiile comune. Europa este în continuare divizată. Unificarea continentului nu poate fi imaginată fără regiunea Europei Centrale și de Est. Să facem tot ce ne stă în puterile noastre pentru a lichida și ultimele rămășițe ale cortinei de fier.”

Douăzeci și cinci de ani mai târziu rezultă din memoriile jurnalistului englez că anul 1989 aduce deja căutarea setului de valori ale creștin-democrației în locul democrației liberale, această viziune fiind de altfel elementul central al prezentărilor sale susținute în Ținutul Secuiesc.

Ce altceva putem noi adăuga? În mod sigur faptul că noi nu ne-am schimbat modul de gândire nici în zilele noastre. Că primele cuvinte ale „noului născut” nu pot fi mai actuale atunci, când după treizeci de ani aspirațiile regiunii Europei Centrale și de Est sunt aceleași, noi încă luptându-ne cu eradicarea ultimelor rămășaguri ale cortinei de fier. Când Europa este în continuare divizată, însă importanța statelor de la Visegrád și a celor aflate la granițele acestora este din ce în ce mai determinantă. Iar această influență fără Tusványos, unde s-a renăscut însăși creștin-democrația din Europa Centrală și de Est, nu ar fi nici pe departe atât de importantă, cum simțim în fiecare zi din vremurile noastre.

Puterea noastră stă în cei treizeci de ani ai noștri, tabăra este una singură și nu ne-am schimbat drapelul. Să fluture acest steag pentru plăcerea noastră, a tuturor aici, pe malul Oltului, acolo unde s-a alăturat ceea ce s-a asemănat, și ceea ce nu de mult am numit deja centrul universului!