Fanatikus este következik

A népzenét, a világzenét és a modern elektronikus zenét ötvöző Balkan Fanatik sokadszorra lép fel az Olt parti maciparadicsomban. A Lepe és Yorgos által fémjelzett formáció új zenésztársakkal és egy izgalmas lemezanyaggal vágott neki 2017-nek.

A török-arab hangszerelésű On The Road és a korábbi, ifj. Kurtág Györggyel közösen készített kísérleti All Paths Are Yours album után, a magyar jazz kiválóságainak közreműködésével, egy a népzenét a jazzel és elektronikával ötvöző, új világzenei album látott napvilágot tavaly év végén Urban Fragments címmel. Az albumon olyan közreműködők szerepelnek, mint a Rákfogó sztárjai, Szakcsi Lakatos Béla, Kőszegi Imre, Babos Gyula, Holló Aurél, Kézdy Luca hegedűfenomén, a kiváló jazz énekes Hajdu Klári és a remek népdalénekes Farkas Annamari. A lemez egyik dalában egy József Attila-díjas költő, Petőcz András verse is megszólal a szerző saját interpretálásában.

Fennállása óta a Balkan Fanatik zenéje több filmben is szerepelt: MIX, Nyócker, valamint a 2014-es Fekete leves. 2004-ben a zenekar első rádió slágere a Csináld, csináld, jól csináld! a Fábry showban debütált élőben. A 2006-os év szenzációja az Arash-al közösen előadott Tike, Tike Kardi c. sláger, amely a rádiók kedvence lett. Ezt a dal a Magyar Televízió által sugárzott Fonogram díjátadó gálán mutatták be. A 2006-ban rögzített nagysikerű “Hungarikum” c. koncert televíziós felvételét a Duna TV és a magyar zenei TV, az MTV Hungary rendszeresen műsorára tűzi. 2008-ban az M1 Örömtánc Ünnep tánc és dalverseny sztárvendége volt a zenekar. Novák Péter élő adásban a műfaj sztárjainak nevezte a zenekart, Sebestyén Márta pedig így méltatta őket: Nagyon kevesen vannak, akik igazán méltó módon tudják feldolgozni a magyar népzenét, a Balkan Fanatik ezt a legkitűnőbben műveli. 2009-ben a Los Angeles-i rapper sztár Prophet közreműködésével megszületett az American Perestroika című harmadik albumuk, melynek beharangozó slágere a Ha te tudnád… című népdalfeldolgozás.

2010 őszén új rádiós sláger született a Repülj madár című népdal feldolgozásból, 2011 őszétől Ölelj magadhoz című albumukról több sláger is fut a hazai médiában: Csá!, Csiripeltem bébi, Ha én szabad lennék. 2014 tavaszán Feljött a Nap címmel az eddigi legsikeresebb albumuk látott napvilágot. A címadó dal az országos média kedvence.

Ha szereted a hagyományos és a modern ötvözését, ha finom hangzású zenére buliznál, itt a helyed az újratöltött Balkan Fanatik koncertjén!

Z. Nagy István