„Adjatok a Földön kívül egy biztos pontot, és kifordítom sarkaiból a világot!” – mondta állítólag Arkhimédész bő kétezer évvel ezelőtt, azóta is keresik ezt a fixet a világot sarkaiból kifordítani akarók.

A bálványosi folyamat elindítói – rövidnadrágos világfordító mindahány – Arkhimédészhez hasonlóan ugyancsak hétköznapi tapasztalatból indultak ki: ha sokat bámulod a csillagokat, akkor könnyen hasra esel, nézz a lábad elé, visszhangzott az anyai jótanács az örökifjú elmékben, az anyák már csak ilyenek, közelre néznek és távolra látnak.

Bolyai örököseiként így hát változtattunk a premisszákon, és föltettük magunknak a tízpontos kérdést: mi van akkor, ha az a bizonyos biztos pont nem a Földön kívül, hanem belül található?

Kerestük Európában, de Európa is bennünk találtatott.
Kerestük az emberi jogokban, ám az emberi jog sincs az emberen kívül.
Kerestük a szabadságban, annak a forrása viszont mi magunk voltunk: gondolataink, döntéseink, cselekedeteink cövekelték ki a szabadság terepét.

Nem kellett sok szabadegyetemi alkalom ahhoz, hogy véglegesen megszilárduljon az új alaptétel: mi vagyunk a biztos pont.

Mi, akik évről-évre a józan ész emelőjét használva forgatjuk ki a világot a sarkaiból, hogy a szűk egyheti közös gondolkodás végére újra összerakjuk.

Mi vagyunk Európa. Mi vagyunk jogaink letéteményesei és védelmezői. Mi vagyunk a szabadság.

Mi vagyunk Tusványos – 2017-ben ismét a biztos pont.