A huszonhetedik Bálványosi Nyári Szabadegyetemet és Diáktábort megnyitották: Pótápi Árpád János, nemzetpolitikáért felelős államtitkár, Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke, Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt alelnöke, Tárnok Mária, magyarországi főszervező, Kisebbségekért-Pro Minoritate Alapítvány Kuratóriumi elnöke, Sándor Krisztina, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács ügyvezető elnöke, Albert Tibor, Tusnádfürdő polgármestere és Popa Ilona, erdélyi főszervező, a Magyar Ifjúsági Tanács alelnöke.

kissgabor_DSC_2961

A megnyitón elhangzott: közel 200 szervező működteti a nyári fesztivált, ahol 24 tematikus sátorban több száz programon vehetnek részt az érdeklődők szerda délelőttől szombat estig.

Potápi Árpád János felszólalásában kijelentette: az elmúlt 27 évben Tusványos Erdély és a teljes Kárpát-medence egyik legfontosabb rendezvényévé nőtte ki magát, ahol a fontos nemzetpolitikai kérdések megvitatásán túl, rengeteg párbeszédre nyílik lehetőség. Az államtitkár megköszönte a szervezőknek mindazt a munkát, melyet évről-évre kifejtenek a fesztivál sikeréért, s hangsúlyozta: Tusványos remek lehetőséget teremtett arra, hogy minőségi beszélgetéseket folytassunk közös dolgainkról.

Németh Zsolt, aki egyike a tábor alapítóinak is, a tábor mottója kapcsán elmondta: bár manapság ez nem evidencia, bátran kijelenthetjük, európai identitásunk van. A politikus az Európai Unió és Magyarország viszonyával kapcsolatban kijelentette: a magyar kormány nem euro-szkeptikus, hanem euro-kritikus. „Figyelnünk kell arra, hogy a külhonban élő magyarságnak is európai jövőképe lehessen, Európának pedig meg kell őriznie keresztény identitását” – mondta Németh, majd hozzátette: az erdélyi választóknak is (akik rendelkeznek magyar állampolgársággal) joguk van megkritizálni az EU betelepítési kvótáról szóló tervezetét, melyet megtehetnek az október 2-i magyarországi népszavazás alkalmával.

Tárnok Mária felszólalásában megköszönte a tábor 34 partnerszervezetének a támogatást és közreműködést, majd bejelentette: idén két új tematikus sátorral is bővül Tusványos programkínálata, így idén először a Janus Pannonius Irodalmi Kávéházba látogathatnak a könyvek- és az irodalom szerelmesei, míg a Kriza János Népzenei Sátorban a néptánc és a népzene kapja a főszerepet.

„Tusványos is azt bizonyítja, hogy itthon vagyunk Székelyföldön is, s az előttünk álló egy hét jó lehetőséget biztosít arra, hogy a rendezvény idén is a nyitottság és a párbeszéd helyévé váljon” – mondta Toró T. Tibor. A Néppárt politikusa szintén kitért az Európai Unió válságára, s kijelentette: az egyre aggasztóbb híreket komolyan kell vennünk, hiszen a Kárpát-medencei magyarság is ebben az Európában képzeli el jövőjét.

Sándor Krisztina elmondta: a román-magyar viszony szempontjából fontos előadásokra minden évben meghívják a román fél képviselőit is, így csak sajnálatának tud hangot adni amiatt, hogy idén is kevés számú román szakember és politikus fogadta el a szervezők meghívását. „Mindezek ellenére Tusványos még mindig a párbeszéd helye, s egy olyan közeg, ahol az erdélyiek – és nem csak – találkozhatnak a magyar döntéshozókkal. Gyakorlatilag elhívtuk Tusványosra a magyar kormányt, így csak bátorítani tudok mindenkit, hogy a szűk egy hét alatt tegyék fel nekik kérdéseiket” – mondta az EMNT ügyvezető elnöke.

A megnyitó utolsó felszólalójaként Albert Tibor elmondta, azért is örül a 27. Tusványos idei mottójának, mert azzal is üzenhetünk az ország vezetésének, hogy a székelység és az erdélyi magyarság is európai kisebbségekhez méltó életet szeretne élni. „Nem vagyunk másodrangú állampolgárok, így elvárható, hogy tisztességes elbánásban részesüljünk. Bízom benne, hogy az idei Tusványoson elhangzó gondolatok elérnek a döntéshozókhoz, s akkor a közösen eltöltött idő idén sem lesz haszontalan” – zárta felszólalását Tusnádfürdő polgármestere.

Lovassy Cseh Tamás, Tusványos Press