Nemzetközi meghívottak részvételével tartottak kerekasztal-beszélgetést a 27. Tusványoson. Günther Dauwen, az Európai Szabad Szövetség (EFA) igazgatója, Jose Mari Etxebarria, a Baszk Nemzeti Párt külügyi bizottságának tagja, Harold Amann, a Bajorország Párt sajtófőnöke, Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke, Joanie Willett, a cornwalli Exeteri Egyetem oktatója és Pablo Nuevo Lopez, a barcelonai Abat Oliba Egyetem alkotmányjogi egyetemi tanára tartott előadást a nemzeti önrendelkezés témájában. Az eseményt Sándor Krisztina, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács ügyvezető elnöke moderálta.kissgabor_DSC_3126

A kerekasztal-beszélgetés résztvevői egyetértettek abban, hogy az utóbbi időszakban tapasztalható tömeges bevándorlás súlyos kockázati tényezőt jelent, és nagyban veszélyezteti Európa keresztény identitását is. Egy ilyen politikai-szociális helyzetben felértékelődni látszanak az erős képviselettel rendelkező nemzetállamok és azok a kisrégiók, amelyek szövetsége Európát is erősítené. A külföldi meghívottak – akik részletesen beszámoltak saját régiójuk helyzetéről és önrendelkezési, valamint érdekérvényesítési harcukról – egyöntetűen kijelentették: az erdélyi magyarság nem mondhat le önrendelkezési törekvéseiről, s a nemzetközi fórumokat is felhasználva kell érdekérvényesítő munkát végezni.

Székelyföld autonómiája kapcsán Szilágyi Zsolt kijelentette: a román nemzet és állam sem lehet erősebb, ha nem támogatják a magyarság és székelység autonómiatörekvéseit, melyek nem Románia ellen szólnak, hanem az őshonos magyar lakosság identitásának megőrzéséhez jelentenek elengedhetetlen eszközt.

Lovassy Cseh Tamás, Tusványos Press