lorinczcsabaLőrincz Csaba (Sepsiszentgyörgy, 1959 – Budapest, 2008), a magyar Országgyűlés külügyi és határon túli magyarok bizottságának főtanácsadója, a Külügyminisztérium helyettes államtitkára, a Fidesz kisebbségi és külügyi szakértője, egyetemi oktató, publicista.

Lőrincz Csaba (Sepsiszentgyörgy, 1959 – Budapest, 2008) fiatal erdélyi magyar értelmiségiként a Limes Körben folytatott ellenzéki tevékenységet, amelynek a Securitate beavatkozása vetett véget: a kéziratokat lefoglalták, Lőrincz Csabát is felelősségre vonták, zaklatták; még a gondolat is gyűlöletes és veszedelmes volt, amely szerint a Limes Kör tagjai magukat meghatározták: „magyarként a teljes magyarságot, európaiként a teljes európaiságot” vállalva. Az életveszélyes fenyegetések elől Lőrincz Csaba 1986 végén álházassággal települt át Magyarországra, ahol rövidesen a rendszerváltást előkészítő ellenzéki mozgalmak fontos szereplője lett.

A magyar Országgyűlés külügyi és határon túli magyarok bizottságának főtanácsadójaként, a Külügyminisztérium helyettes államtitkáraként, illetve 20 éven át a Fidesz kisebbségi és külügyi szakértőjeként, egyetemi oktatóként, valamint publicistaként meghatározó módon formálta Magyarország külkapcsolatait és nemzetpolitikáját. Legfontosabb alkotása a határon túli magyarságnak a szülőföldjén való megmaradását célzó Kedvezménytörvény volt, amelyet az Országgyűlés 2001. június 19-én fogadott el. Elméleti munkásságát A mérték című, 750 oldalas kötetben gyűjtötte egybe és adta ki 2010-ben a Kisebbségekért – Pro Minoritate Alapítvány és a Méry Ratio Kiadó. Lőrincz Csaba emlékét és szellemiségét őrzi a Kisebbségekért – Pro Minoritate Alapítvány által 2009-ben alapított Lőrincz Csaba Díj, amely tudósok, szakértők, kutatók, írók, újságírók kiemelkedő külpolitikai, nemzetpolitikai tevékenységét jutalmazza. Magyarországon a Lőrincz Csaba Díj alapításáig nem létezett olyan díj, amely a kiemelkedő külpolitikai, nemzetpolitikai tevékenységet ismerte volna el. A díjátadásra minden év júniusában kerül sor.

Lőrincz Csaba az ún. bálványosi folyamat egyik eszmei szerzője, a szabadegyetem programjainak alkotója, a rendezvény állandó résztvevője és előadója volt.

A Lőrincz Csaba sátor a bálványosi szabadegyetem fősátra, hangsúlyozottan megjelenik az előadások tematikájában a nemzetpolitika, a külpolitika, továbbá kárpát-medencei, európai és nemzetközi aktualitások.