A Z és C generációt sokkal nehezebb megszólítani, mint gondolnánk. Ők azok, akik folyamatosan a kütyükön lógnak, nem könnyű fogást találni az érdeklődési körükön,  hangzott el egy tusványosi panelbeszélgetésen a MIT sátorban.

Photo: Bec Norbert

A Z generáción az 1990 után születetteket értjük, míg a másikra a C betűs szavak érvényesek: corporation, communication, connection, azonban nem igazán lehet évszámban behatárolni őket. Kádár Magor, a Babeș-Bolyai Tudományegyetem oktatója példázta, miként kell elképzelnünk a Z generáció online jelenlétét: „A kapcsolatteremtés és a párkapcsolat kialakulása a virtuális világban történik, és utána valahogy eljutnak egy személyes randiig, mert igazából az első randi már megtörtént.” – fogalmazott. Elmondta, legtöbbször meg sem kérdezik, ki kicsoda, mivel ezt azonnal le tudják ellenőrizni, már tudják, kivel beszélgetnek.

A továbbiakban Héjja Gábor, az Együtt Európáért Alapítvány stratégiai tanácsadója a számítógépes játékok térhódítását is kiemelte. Tapasztalataik szerint a fiatalok túlságosan belefeledkeznek ebbe a világba. Úgy véli, ez nem egy probléma, hanem kihívás, ugyanis a hiba nem a generációban keresendő. Szerinte a munkáltatókat kell ösztönözni, hogy pályakezdőket alkalmazzanak. Kádár Magor szerint a cégeknek azokat a kompetenciákat kellene keresniük, amelyekben a Z generáció jó, nem pedig beintegrálni őket a régi rendszerbe. Azt kell felismerni, hogy a Z-seknek teljesen más a munkakultúrájuk, motivációjuk.

Erre replikázva a beszélgetésen résztvevő Illés Boglárka, magyarországi ifjúságpolitikáért felelős helyettes államtitkár elmondta, szerinte meg lehet találni a fiatalokat, csak jó helyen kell keresni őket. „Ha megkérdezzük a fiatalokat, hogy milyen civil szervezetekben, aktivitásban vesznek részt szívesen, akkor a top 3: sporttevékenységek, hallgatói és diákönkormányzatok, a harmadik pedig a környezetvédelem.” – fogalmazott.

Végezetül Kádár Magor megállapította: „A mai fiatalok akár hatszor is munkaterületet váltanak.” Szóval, senki ne keseredjen el, ha még nem találta meg a megfelelő szakmát, bőven van még lehetőség!

Tompa Réka