Családi a hangulat, de nem is csoda, hiszen a Csíki Anyák Egyesületének tusványosi helyszínén vagyunk. A háttérben vidám gügyögések hallatszanak, a vendégek fesztelenül beszélgetnek egymással, míg Dósa Zoltán pszichológus, a Babeș-Bolyai Tudományegyetem oktatója készülődik előadására, melynek címe: Gondolatok bölcs gyerekekről és naiv felnőttekről.

Photo: Codra Botond www.facebook.com/codrab

A pszichológus előrevetítette, hogy az elmúlt 20–30 év fejlődésélettani felfedezéseiről lesz szó, konkrétabban arról, mit is tudnak a csecsemők igazából. Rengeteg képességünk van, melyeket ebben a korban alapozunk meg, és ezek közül az egyik legfontosabb a tudás, hogy megértsük, mások miként gondolkodnak, éreznek.

Az emberre jellemző, hogy minden helyzetet meg akar fejteni. Ez a hajlam már csecsemőkorban megjelenik, de az érthetetlen helyzeteket sokkal több ideig figyelik a kicsik, ezzel fejlesztve gondolkodásukat.

Ezen képességek nélkül az ember nem érthetné meg a félrevezetést, a humort és az olyan egyszerű manipulációkat, melyekhez nincsen szükség kommunikációra, például a másik tekintetének követése. A hazugságokat is emiatt értjük és tanuljuk meg használni.

A főképpen szülőkből álló hallgatóság az előadás végén megtudhatta, hogyan lehet fejleszteni ezt a képességet. Fontos a társas helyzetek leírása a gyereknek, a hasonlat és a metaforák közötti különbség meghatározása  és az érzelemtulajdonítás, vagyis az őszinte, részletes bemutatása annak, amit érzünk.

„Ha úgy kezelem a gyerekem, mint egy kis tudóst, akkor segíthetek neki felfedezni a világot” – zárta előadását Dósa Zoltán, melyben minden hallgatót inspirált a tudatos nevelésre és gondolkodásra.

Ágoston Gyopi