Nem kell félni az erős nemzetállamok és vezetők Európájától – hangzott el a 27. Tusványoson, amikor a Brexitről és az amerikai választások Közép-Kelet-Európára gyakorolt hatásáról tartott előadást Sikó Anna (nagykövet, Magyarország Nagykövetsége, Oslo, Norvégia), Neil Barnett (igazgató, Istok Associates Ltd., London), Ungár Péter (nemzetközi titkár, LMP), Takács Szabolcs Ferenc (európai uniós ügyekért felelős államtitkár, Miniszterelnökség), Boros Imre (közgazdász), Christopher Ball (igazgató, Közép-európai Intézet, Quinnipiac Egyetem, Connecticut), valamint G. Fodor Gábor (elnökhelyettes, Századvég Alapítvány). A kerekasztal-beszélgetést Pataky István, a Magyar Nemzet újságírója moderálta.

CodraBotond_DSC_3306

A meghívottak kielemezték a brit népszavazás eredményéhez vezető okokat, valamint néhány lehetséges jövőképet is megpróbáltak felvázolni. Az előadók rámutattak: az angliai voksolás utáni leglényegesebb kérdés, hogy azt követően miként alakul át az Európai Unió, s képes lesz-e visszaszereznie hitelességét. A beszélgetésen elhangzott: a voksolók a neoliberális unióra mondtak nemet, az EU-val pedig strukturális problémák vannak, melyeken változtatni kellene.

Az előadáson jelenlévők megtudhatták: felmérésekkel bizonyítható, hogy a magyar választók háromnegyede EU-párti, valamint az is elhangzott, hogy az európai átrendeződésben egyre többen úgy gondolják, nem kell félniük az erős nemzetállamok lététől és az erős állami vezetők megjelenésétől.

Az amerikai választással kapcsolatban az előadók óvatosabbak voltak, nem szerettek volna jóslatokba bocsátkozni, annyi azonban világossá vált: az USA-beli szavazás nem csak egy elnökválasztásról szól, hanem a világpolitikai erőviszonyok alakulásáról is.

Lovassy Cseh Tamás, Tusványos Press