A héten a sikeres vállalkozás fortélyáról már tanultam ezt-azt, ma a szakmai sikeresség előfeltételéről, a megfelelő önismeretről tudtam meg újdonságokat. Mindezt az EFES és a Partiumi Keresztény Egyetem előadásainak köszönhetem. 13729034_10153710050380823_2446520367521302860_n

Megtudtam például azt is, hogy nem csak a szürkének van számtalan árnyalata, hanem az érzelmi intelligenciának is. Részleteztünk tíz „superpower” képességet, amelyek hozzákapcsolódnak az önismerethez és előfeltételei a sikerességnek. Az egyik kulcsmondat: Lásd az irányt és hajts a lényegre!

Aki a harmadik előadás közepébe csöppent bele, és nem foglalkozott előtte a generációs sajátosságokkal, az furcsán nézhetett, amikor az előadó arról beszélt, hogy X miért frusztrált amiatt, ha Y és Z késik.

Nemcsak a három generáció viselkedési mintáiról tudtunk meg többet (X generáció: 60-70-es évek szülöttei; Y generáció: akik a 80-as 90-es években láttak napvilágot; és a legutóbbi a Z generáció, akinek képviselői 2000 után születtek), hanem arról is, hogy a „globális falu gyermekeinek” kreatív technikákkal kell szolgálni ahhoz, hogy munkájuk során megtalálják a motivációs fonalat.

Kedves munkaadók, a saját, és a két másik generációcsoport munkakeresői nevében, az előadó tolmácsolásában a következőket üzenjük:

  • a jó munkahelyet el kell tudni adni (mert erre harapunk rá, emiatt leszünk lojálisak)
  • tisztában kell lenni, hogy milyen a munkakörnyezet korfája (kit hogyan célszerű strukturálni, motiválni)
  • kiemelt hangsúlyt fektetni a másikra (mert ez a jó vezető ismérve)

A mi célunk és elvárásunk csupán annyi, hogy táptalajt találjunk az önmegvalósításunkhoz.

Szabó Adél, Tusványos Press