Az Agrármarketing Centrum záróelőadását három szóban mi csak így foglaljuk össze: vegyél, fogyassz hazait! S bár a kóstolóról már rohannunk kellett tovább, biztosak vagyunk benne, hogy a legízesebb magyar falatokból fogyaszthattak az előadás résztvevői.

Az előadók egyöntetűen úgy látták, hogy a magyar vásárlók egyre tudatosabbak a minőségi élelmiszerek és alapanyagok kiválasztásában. Ehhez a trendváltozáshoz a piacra járás kultúrája kétségtelenül hozzájárult, hiszen elterjesztette a nézetet, miszerint divatos, sikkes helyi, magyar termelők termékeit vásárolni. Egy másik fontos tényező a tudatos vásárlói szokásokban, hogy ezek a vevők, fogyasztók abban az áruban bíznak meg, amelynek ismerik az eredetét.

A piac egyértelműen közelebb hozza a terméket a vásárlóhoz, egy olyan közösségi tér, amely tematikus rendezvényeknek, gasztrofesztiváloknak otthont adva népszerűsíti a hazai termékeket.

S ahogyan az olívaolaj magyar tökmagolajjal 100%-ban helyettesíthető, úgy minden alapélelmiszerben lehet már minőségi magyar alternatívát találni, és ebben van a kulcs: visszaszoktatni a vásárlókat a hazai áru vásárlására, hogy a hipermarketekben az olasz sonka mellett legyen ott az ugyanolyan finom magyar sonka, a svájci sajt mellett az ízletes kézműves magyar sajt és így tovább.

Tessék tehát piacozni, mert trendi, tudatos és költséghatékony!

Geréb Orsoly