Büszke lehetsz arra, hogy Tusványos szervező vagy, és ilyen vagány csapat tagja. Ez nem tekinthető munkának, vagy ha igen, akkor álommunka, mert szórakozás az egész, a lehető legjobb társasággal!”

Elérkezett a várva várt nap, és ma végre hivatalosan is megnyitja kapuit a 31. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor. A nulladik napi első táborlakók beköltözését csak egy valaki előzte meg, helyesbítve egy egész csapat. Egy egész csapat csillogó szemű ember, aki több mint egy hete megérkezett már, és azon dolgozik, hogy Tusványos újra életre keljen, minden részlet a helyére kerüljön, Te pedig itt lehess!

Tettünk egy sétát, és körbejártuk a terepet, megkérdeztünk néhány szervezőt, hogy milyen érzések vannak bennük az utolsó simítások, és nagy indulás előtt. „Fizikailag fáradtak vagyunk, hosszú hét van mögöttünk, de nagyon-nagyon várjuk, hogy elkezdődjön a fesztivál, mert erre várunk két éve.” 

Van, aki első alkalommal vesz részt, van, aki már három, öt, vagy akár több mint tíz éve, de olyan személy is akad, aki csak azt számolja, hány éve szervező, annyira szerves részét, és kihagyhatatlan eseményt jelent a nyári kalandok között Tusványos.

A telített, színes program-, és zenei kínálatból minden korosztály, és generáció megtalálhatja a számára kedves programot. Nincs ez másképp a szervező csapat tagjaival sem, akik a feladatok sűrűjéből igyekeznek  időt találni arra, hogy a napi kiszemelt programokra, beszélgetésekre, koncertekre eljussanak; elmondásuk szerint az egyetlen kihívást az alvásmennyiség (hiánya) jelenti. A megkérdezett szervezők lelkesen várják a nyitónap első, nagy koncertjeit, köztük a Tankcsapdát, illetve a hét többi napjának programkínálatából a különböző tematikus beszélgetések mellett a Margaret Island, Blahalouisiana és Aurevoir koncerteket.

A szervezők olykor fáradt tekintete mögött nagy a lelkesedés, és széles a mosoly, hiszen a mindenki azért dolgozik, azért van itt, mert szereti Tusványost, és mindazt, amit jelent, képvisel, és ad. „A fizikai fáradtságot jelentő mélypontokon segítenek átlendülni az emberek, ahogy mindig van olyan ember, aki mosolygósan megkérdezi, mi a baj, hogyan segíthet, hoz egy kávét, ad egy ölelést. Olyan erős alapot jelent az embereknek, ahol biztos lehetsz abban, hogyha év közben nem is találkozol ismerősökkel, kedves barátokkal, akkor itt, ezen a helyen biztosan fogsz.

„Az emberekért megéri ezt az egészet csinálni, vállalva ezt a kellemes fáradtságot, mert amikor azt érzi az ember, hogy nem bírja tovább, valahogy mégis megtalálja magában a hajtóerőt. Jó érzés egy ilyen csapat, közösség tagjának lenni. Van benne öröm, mert Tusványos örök!”

Koncz Beáta