Célkeresztben három otthonról dolgozó anyuka, akik a gyereknevelés mellett sikeres vállalkozók, határozott feleségek és a tevékenységükben elhivatott nők. Tapasztalatuk bizonyítja, hogy igenis össze lehet egyeztetni a karriert, sőt még az egyensúly is megteremthető a munkavállalás és a családi élet között.

Photo: Codra Botond www.facebook.com/codrab

Ha választanom kellene, hogy Tusványoson melyik az a hely, ahol bármikor feltöltődhetek, inspirálódhatok, életízű beszélgetésekbe kapcsolódhatok be, akkor minden bizonnyal a Csíki Anyák sátrára voksolnék. Igaz, még nem vagyok anyuka, és a szabadegyetemen is ez csupán a második évem, viszont az eddigi tapasztalataim alapján bátran állíthatom, hogy az ott elhangzó gondolatokból bárki meríthet. Habár az esetek többségében gyerekneveléssel kapcsolatos témákat boncolgatnak a jelenlévők, számos olyan gyakorlati kérdés vetődik fel, ami az élet különböző területére kiterjed.

Gyerekes nők sikertörténetei

A beszélgetésen Cirják Kati, Korodi Ildikó és Ballok Ildikó otthon dolgozó anyukák és vállalkozók osztották meg tapasztalataikat. A lelkesedés mindhármuk arcáról leolvasható volt már az első pillanattól kezdve, előadás helyett pedig társalgásra, közös gondolkodásra bátorítottak mindenkit. Cirják Kati pár évvel ezelőtt magánvállalkozásba kezdett, ám eljutott arra a pontra, amikor a túlterheltség miatt döntenie kellett a család és a munka között. Az előbbit választva olyan megoldást keresett, ami összeegyeztethető a gyerekneveléssel, így két és fél éve otthonról dolgozik. Korodi Ildikó azt vallja, hogy több lábon kell megállni, ezért párhuzamosan több vállalkozást is vezet: némettanárként magánórákat ad, fordít, levendulát termeszt, bolttulajdonos, szabadidejében pedig kézműveskedik. Ballok Ildikó helyzete kalandosan alakult, hiszen Olaszországból vezeti kereskedelmi vállalkozását, amely 10 embernek teremt munkahelyet. Habár kívülállóként ez nehéz feladatnak tűnhet, szerinte nincs annál csodálatosabb, amikor más városban, vagy akár más országban is elindítunk valamilyen tevékenységet.

A szabadság íze: ezért éri meg belevágni

Erdélyben még annyira nincs hagyománya annak, hogy nők, ráadásul gyerekes anyukák kezdjenek magánvállalkozásba. Sokan félnek megtenni az első lépést, nem merik feladni a munkáltatók által kínált biztonságos környezetet. A multinacionális cégek által kínált munkahelyek látszólag kényelmes megoldásnak tűnnek, ám a magas fizetések ellenére csak álbiztonságot nyújtanak. Éppen ezért egy kis idő után mindenki belefárad, kiég, a munkára pedig elkezd kínszenvedésként, szükséges rosszként tekinteni. A titok abban rejlik, hogy munka helyett inkább tevékenységet válasszunk, amely nem kötöz meg, és könnyen beépíthető a családi életbe. A száraz szakma kevés inspirációt ad, ezért is érdemes megvalósítani saját elképzelésünket, amelyben minden tudásunkat, szakértelmünket és kreativitásunkat is kamatoztathatjuk. Ha egyszer megtesszük a kellő lépéseket, és megtapasztaljuk azt a szabadságot, amit a magánvállalkozás nyújt, soha többé nem akarunk mások kizsákmányolásának áldozatai lenni.

Gyakorlati tippek nem csak anyukáknak

Kereskedelmi alapú vállalkozást a legkönnyebb elindítani – állítja Ballok Ildikó egyéni tapasztalataira támaszkodva. Szerinte fontos felmérni a piaci igényeket, a kezdetleges költségvetés pedig segít eldönteni, hogy megvalósítható-e az ötletünk. Habár a családi hagyományok miatt sok anyuka hajlamos kézműves vállalkozásba kezdeni, ezekkel megéri várni, különben az ember könnyen belebukhat. Viszonteladásba sosem szabad egy termékkel belevágni, mert az garantált bukást jelent, valamint azt is érdemes eldönteni, hogy milyen csoportokat szeretnénk megcélozni. Végül pedig fontos szem előtt tartani a marketing ismérveit is: érdemes ingyen szolgáltatásokkal becsalogatni a vevőket a vállalkozásunkba ahhoz, hogy ne távozzanak üres kézzel, és máskor is a mi termékeinket válasszák.

Akik nem lehettek ott a beszélgetésen, de kedvet kaptak a magánvállalkozáshoz, és szívesen tanulnának mások tapasztalataiból, azok felkereshetik a Női vállalkozók Erdélyben Facebook-csoportot, ahol a tagok azon vannak, hogy egymást segítsék.

Kismihály Bogi