Válogatott alpesi síelő, vlogger, blogger, sneakerhead, anyanyelvi szinten beszél németül, youtube-csatornáját 12 ezren követik, előadásokat tart a Z és C generációról, könyvet ír, mindezt pedig úgy, hogy alig múlt 15 éves. Az idei Tusványos legnagyobb meglepetését kétségkívül Dablty, azaz Trunk Tomi jelentette, aki beavatta a közönséget a sneakerek világába.

Photo: Codra Botond www.facebook.com/codrab

Mielőtt előre szaladnánk, érdemes tisztázni, hogy mit fed a sneaker kifejezés, és miért ennyire népszerű a fiatalok körében. Mivel megfelelő magyar fordítás nem létezik, a sneakereket utcai sportcipőknek nevezhetjük, amelyek a kosárlabda, a szaladás és egyéb sportokon keresztül „vándoroltak ki” az utcára. A sneaker kultúra több évtizeddel korábban indult a hip-hop mozgalommal az USA-ban, és napjainkban világszerte fiatalok millióit köti össze. A sportcipők egyedisége abban rejlik, hogy mindegyik mögött valamilyen izgalmas történet áll, a nagy márkák pedig csak limitált szériában dobják őket piacra. A legnagyobb sneaker kollekcióval három nővér (Ariana, Dakota, Dresden Peters) büszkélkedhet, akik több mint 6000 pár sportcipőt gyűjtöttek össze. A sneaker rajongók kompakt közösséggé formálódtak az elmúlt években, Magyarországon pedig 2009 óta blogot is vezetnek sneakerbox.hu néven, ahol sneakerheadek, azaz sportcipő-szakértők számolnak be a legújabb trendekről. A közösség majdnem 14 ezer követőt tudhat a magáénak, a sneakerheadek között pedig Trunk Tomi neve is ott van.

Mivel ezeket a közösségeket főként Z és C generációs fiatalok alkotják, kérdéses, hogy a nagycégek miként tudják megszólítani őket, hogy kialakuljon a márkahűség. A C elnevezés a connection, azaz kapcsolat szóra utal, hiszen ezeket a fiatalokat a globalizáció és digitalizáció olyannyira összeköti, hogy ugyanazokat a termékeket és szolgáltatásokat fogyasztják világszerte. Emiatt sokan egy kalap alá veszik őket, habár ők a valaha élt legsokszínűbb generáció – állapította meg Tomi saját kortársairól. Szerinte azok a cégek, akik képesek észrevenni a fiatalok egyediségét, el tudják érni, hogy megszerettessék velük termékeiket.

Tomi már fiatalon elkezdett foglalkozni a sneakerekkel, s mivel német nyelvű Youtube-csatornákon nőtt fel, korán találkozott a nemzetközi trendekkel. Hamar kiderült, hogy szeretné komolyabban tanulmányozni a sportcipőket, hiszen nagyon megfogták a mögöttük lévő sztorik és márkák. Alapos kutatásba kezdett, próbálta fejtegetni, hogy a nagy brandek miként érhetik el a fiatalokat, majd annyira jártas lett a témakörben, hogy a Media Hungary-ben előadást tartott. Ekkor döbbent rá, hogy 40 perc nem elég elmondani mindazt, ami a fejében van, ezért tizennégy éves korában megírta első könyvét Márkák. Sneakerek. Z Generáció címen, amelynek már készül a gyerekkönyv változata.

Mivel vloggerként számos magyar fiatal inspirátora lett, próbál követendő példát mutatni. Rengeteg cég felkereste különböző termékekkel, ám ő végig kitartott a sneakerek mellett. Végül a Playersroommal kötött szerződést, amelynek értelmében minden hónapban készítenie kell egy olyan videót, amelyben sztároknak segít cipőt választani. Emellett mindig próbál színes tartalmakat gyártani, szociálisan érzékeny témákat is érinteni, felhívva a figyelmet a környezetszennyezésre vagy az ipar árnyoldalaira.

Az alig tizenöt éves Dablty szakértelme, talpraesettsége, markáns véleménye, felnőtteket megszégyenítő határozottsága az egész közönséget ledöbbentette. Habár sokan azt mondják, hogy ők az első generáció, akikkel nem lehet bírni, ő azt üzeni minden kortársának, hogy a világ az övék.

Kismihály Bogi