Már a közönségtalálkozón megtetszett a Vad Fruttik zenekar lazasága és könnyed stílusa, amivel egyből oldottá varázsolták a hangulatot. A srácok poénkodtak egymással és a részvevőkel egyaránt, az elhangzott gondolattól pedig, miszerint „Az a jó, ha az ember rocksztár akar lenni” eljutottak a: „Tessék, itt vagyunk, rocksztárok vagyunk!”-ig.  Jól látszott a közöttük lévő összhang és az, hogy egyáltalán nem akarják megjátszani magukat. Az együttes frontemberét, Likó Marcellt egy kiadós alvás után, de még a koncert előtt faggattuk kicsit.

Photo: Codra Botond www.facebook.com/codrab

Koncert közben mennyire van időd megfigyelni egy-egy érdekes arcot, jelenetet a tömegből?

Például, aki unatkozik, azt mindig kiszúrom (közben nevetett), mert ugye van, hogy kényszerből oda kell állni a csajod miatt, vagy mert a feleséged elcipelt. Volt olyan is, aki ásítozott, neki küldtem is egy dalt: azoknak, akik nem önszántukból jöttek el a koncertre (újból felnevet). Meg persze az ismerősöknek mindig bólintok, ha látom, hogy gyerekek integetnek, nekik is visszaintegetek. Jó múltkor Krakkóban zenéltünk, és ott megjelent egy srác, aki szokott a koncertekre járni és néztem, hogy most komolyan eljöttél Krakkóba, otthon nem volt elég koncert? Ki kellett jönni Krakkóba, úgy érezted, hogy ez lesz a legjobb buli? (megint jókedvűen nevetgélt) Voltak, akik kijöttek Londonba utánunk, az aztán meg tényleg crazy volt. Azt már egyáltalán nem értettem.

Olvasni szoktál és, ha igen, mit?

Persze. Amíg volt a régi Petőfi Rádió, volt egy rovatom, ahol kortárs irodalommal foglalkoztam. Szóval szoktam, napi szinten, most pedig épp a Kitömött barbárt olvasom Péterfy Gergőtől, mert az elmaradt. Költők közül szeretem Finy Petrát, neki a Folyékony tekintet című verseskötete nagyon tetszett. Jó barátom Áfra János, ő nagyon tehetséges fiatal srác, neki van most a Rítus című könyve. Régóta együtt dolgozom Géczi Jánossal, ő költő, író, ezer éve a barátom, és neki most jelent meg egy összegyűjtött írások kötete Kontinentális kedd címmel. Vannak kedvenc íróim is, például Szorokin, aki orosz és a Jég trilógiát írta, ami amúgy nagyon jó sztori.

Te írod a dalszövegeket. Van esetleg olyan, hogy egy szövegből nem születik dal, hanem mondjuk, megmarad versnek?

Nem tudom, hogyan kell verset írni, nem értek hozzá. Én dalszövegeket tudok írni, verseket nem, mert az más, ahhoz több tudás kell szerintem, vagy inkább más fajta tudásra van szükség hozzá. De van sok letett dalszöveg, amiből egyet el is kellett énekeljek az egyik fesztiválon, mert elromlott a technika és én csak álltam, hogy most akkor mit csináljak? És ott elénekeltem. Gondoltam eléneklem neked, milyen az, ami még fekszik a fiókban (meglepetésemre el is énekelte nekem). Amúgy biztos lesz egyszer belőle valami, csak most nem illett bele a lemez struktúrájába.

Amikor dalszöveget írsz, akkor csak saját tapasztalatokra támaszkodsz, vagy mások életéből is inspirálódsz?

Ezt hívják úgy, hogy kollázs technika. Azt szoktam csinálni, hogy ha hallok valamit, valakik beszélgetnek és megtetszik egy részlet, egy könyvből egy idézet, vagy egy versből egy szókapcsolat, akkor leírom, és ilyenekkel van tele a telefonom. (ismét felcsendül egy dallam) Meg vannak kis könyvek, füzetek, amelyekbe szoktam jegyzetelni, és ott van benne minden egymás hegyén-hátán.

Ha nem dalszöveget írsz, nem énekelsz és nem is olvasol, akkor mit csinálsz?

A gyerekekre vigyázok (nevet és azonnal fotókat, videókat kezd mutatni róluk). Nekem most ez a nap, vagyis ez az élet.

Ha jól tudom, érdekes története van a Lehetek én is című dalotok szövegének.

Jajj, igen. Hát, nem tudtam, mi legyen a refrén, csak annyi volt meg, hogy lehetek én is, lehetek én is az egyetlen. Hazamentem, leültem a tévé elé, és épp Erős Antónia azt mondta, hogy >>Soha nem tapasztalt mértékben gyengült a forint<< és így született meg a refrén. (ezt sem tudta elmondani nevetés nélkül).

Felfigyeltem a közönségtalálkozón arra, hogy van egy olyan képességed, amivel bármilyen szót pillanatok alatt képes vagy elmondani visszafelé. Gyors teszt: Szenvedélyünk Tusványos! (…ha írásban lehetne jelölni a gyorsaságot, akkor már le is lenne írva a válasz)

!soynávsuT knüylédevnezS

Csiki Zsuzsi