Sokan tartják elcsépeltnek a függőség témáját, s legalább ugyanannyian vannak azok, akik nem tekintenek rá jelentős problémaként. Sajnos hiába kap egyre nagyobb teret a közéleti témák repertoárjában, a tabusítás még mindig megakadályozza a probléma hatékony orvoslását.

Photo: Lonay Arthur

A legmélyebben lenni azt jelenti, hogy valaki elveszíti az emberségét – fogalmazta meg Lackovics Károly, azt az állapotot, amelybe a függőség taszította bele. Arra kért Karesznek szólítsuk, majd mesélt. Tíz éven keresztül élt alkoholfüggőként, nem érdekelte semmi saját magán kívül. Nem volt szégyenérzete és nem ismerte a határokat. Barátai, családja hiába próbáltak rajta segíteni, minden lepergett róla. Amikor környezete beletörődött, hogy a helyzet reménytelen, szép lassan mindenki elfordult tőle. Neki ez kellett ahhoz, hogy észhez térjen és szakmai segítséghez forduljon. A Bonus Pastor Alapítvány hosszú terápiás programját választotta, ahol már az első három hétben fel akarta adni a próbálkozást. Nem volt hajlandó meghallgatni a szakértők véleményét. Azt gondolta, hogy ők csak elméletből ismerik a függőséget, de fogalmuk sincs, mi játszódik le benne. Végül függőségből gyógyult személyekkel kellett találkoznia ahhoz, hogy beadja a derekát. Tíz hónapon keresztül keményen dolgozott önmagáért, személyisége újjáépítéséért, ma pedig kiegyensúlyozott és tudatos életet próbál élni.

Ez csak egy történet, amely talán kevés ember ingerküszöbét éri el, hiszen amikor nem vagyunk érintettek, nem is tudjuk igazán átélni a függőséggel járó lelki próbatételek súlyát. Mielőtt bárki is könnyelműen kijelentené, hogy az ő családja nem érintett, érdemes figyelembe venni egy aggasztó adatot. Sebestyén Kinga, a Nőileg felelős kiadója alapos kutakodás után megtudta, hogy Székelyföldön szinte nincs olyan család, amelyet ne érintene valamilyen módon az alkoholizmus. Gergely Dóra szociális munkás, a Bonus Pastor Alapítvány munkatársa szerint ez főként a kultúránk ivási szokásainkra vezethető vissza, hiszen nincs olyan életesemény, amelyen az alkohol ne foglalna el központi helyet. Szerinte egyre többet beszélünk a függőségekről, és azt hisszük, tudjuk is mit jelent, ám valójában sokan nem vagyunk tisztában annak lelki és szociális hátterével. A függőség sokszor annyira észrevétlenül jön be az életünkbe, hogy fel sem tűnik: eleinte idegen, majd vendégként besétál a házunkba, végül pedig ő lesz az úr. Eleinte mindenki kíváncsiságból próbálja ki az italt, ami teljesen érthető, ám nem tudni, hogy kinek az életében következhet be olyan töréspont, amely után a szer átveszi a központi helyet az életében. Ekkor a kényszeres vágy lassan hatalmába keríti az embert, az állandó alkoholfogyasztás pedig spirálként egyre lejjebb húzza, mígnem a kilátástalanság állapotába taszítja.

A szerfüggőség gyakran társfüggőséget is von maga után, azaz a másik fél, a társ magára ölti a mártír szerepét, és csak akkor érzi jól magát, ha a másik is jól van. Ennek érdekében próbálja kontrollálni a függőt, ám ha nem tudja kézben tartani a helyzetet, nyomorultul érzi magát. Próbálja rejtegetni a problémákat, mert szégyelli, ettől kezdve pedig a család is megsínyli a kialakult helyzetet. Alkoholista apák lányai például az esetek többségében szintén társfüggők lesznek, és olyan párt keresnek maguknak, akit lehet pátyolgatni.  A család ebben az esetben szintén segítségre szorul, egyrészt az elszenvedett sérelmek miatt, másrész pedig azért, hogy megértsék, mi játszódik le a függőségben szenvedő családtag életében, és miért választja a pótcselekvést a problémák megoldása helyett.

Gergely Dóra szerint a támogató család sokat segíthet a függőben szenvedőnek, ám a csoportterápia által olyan megerősítést kaphatnak, amit csupán a sorstársak tudnak nyújtani.  Az állandó reflektálás, a feedback, és egymás történeteinek meghallgatása rádöbbentheti őket arra, hogy nincsenek egyedül. Emellett pedig minden függőnek egyénileg is meg kell küzdenie a mindennapokban, ez időigényes és emberpróbáló folyamat, ám egy teljesen új életcél képes bárkit kimenteni a legnagyobb mélységekből is. Ehhez viszont szükség van olyan közösségekre, ahol mindenki felelősséget vállal a másik iránt, és ahelyett, hogy homokba dugná a fejét, a függővel együtt próbál megoldási alternatívákat keresni.

Kismihály Bogi