Az utolsó napon a Skorpió zenekar közönségtalálkozóján minden korosztály képviseltette magát, az idősebbeknek valóra vált a tinédzserkori álmuk, a fiatalok pedig megnézhették, kiknek a zenéjére is buliztak anno bőrszerkóban az őseik.

Első körben felvetődött a kérdés, hogy a banda milyen repertoárral készült a 28. Tusványosra. Elmondták, hogy olyan dalokat hoztak, amely összegzi a zenei pályafutásukat, és természetesen a közönségkedveceket is tartogatnak tarsolyukban. A frontember, Frenreisz Károly így fogalmazott: Ha elmegyek Rolling Stones-ra, és nem játsszák el a Satisfaction-t, akkor nagyon pipa leszek, ezért jöttem!”

A Skorpió háta mögött 44 év van, ők voltak a ’70-es évek leghíresebb zenekara, komoly sikereket értek el, nagy példányszámban keltek el a lemezeik, olyannyira, hogy a 10 legjobb magyar rocklemezlistát is erősítik. Ezek mellett elmondták, hogy őket máig a zenélés öröme ösztönzi, és az, hogy ők legjobb barátok is egyben, hab a tortán. A beszélgetés nagy részében a zenészek azt fájlalták, hogy mára a technikának köszönhetően minden annyira felgyorsult, hogy amit ők évekkel ezelőtt elértek, az ma lehetetlen lenne. Elmondták, hogy szerintük akkora dömping van az internetnek köszönhetően, hogy ma bárki bármit felvehet, és percek alatt kinn van a világhálón. Ez még az esélyét sem adja meg annak, hogy válogathass a zenék között, minden ránk van zúdítva. Kifejtették, hogy az olyan zenekaroknak, mint például a Deep Purple, Led Zeppelin meg a The Beatles volt egy saját hangzásuk, arculatuk, amiről fel lehetett ismerni őket, ezek mára összefolytak. Az utóbbi 10-12 év felhozatalát csalódásnak érzik, de ugyanakkor örülnek, ha egy olyan előadóval találkoznak, akiben van fantázia és nem egy megkreált produkció van mögötte. Nem tudnak azonosulni a mai zenékkel, bár elmondták, hogy minden korszak így működik, akkoriban ők voltak a rezidens „hülyegyerekek”, akiket nem értett senki.

A rajongók kérdésere válaszolván kiderült, hogy azért lett Skorpió a zenekar neve, mert az alapítótagok nagy része ebben a csillagjegyben született. Egy idős úr elmondta, hogy ő 16 éves kora óta hallgatja őket, és rákérdezett, hogy lesznek-e esetleg új dalaik. A frontember azzal válaszolt, hogy tervben vannak, bár még nem találták meg annak a módját, hogy miként szőjék bele a mostani felhozatalba a zenéjüket.

Tompa Réka