Mindenhol (is) jelen vannak, ide-oda szöknek, kávét osztogatnak, masszíroznak, provokálnak, megnevettetnek, jókedvvel fűszerezik a szabadegyetem minden egyes momentumát. A MITugrászok már négy éve teszik felejthetetlenné a tusványosi élményt kreatív programjaikkal, tömegeket megmozgató akcióikkal. Az idei ötletekről és a csapat legemlékezetesebb pillanatairól Barothi Brigittát faggattuk.

 

Minden évben valami újjal rukkoltok elő. Honnan jön a temérdek kreatív ötlet? Az előző évekhez képest milyen újításokkal készültetek?

– Tavaly született a gondolat, hogy sokkal termékenyebbek vagyunk, ha közösen elmegyünk egy csendes helyre, s együtt ötleteljük ki a programokat, hiszen amikor összegyűlünk egy hétvégére, pusztán egy szóból is zseniális ötleteket tudunk kisütni. Minden évben arra törekedtünk, hogy ne ismétlődjenek meg azok az akciók, amiket szervezünk, ezért is jelentett nagy kihívást ebben az évben is minél több új dolgot kitalálni. Állandó akciónknak számít a matricázás, amit nagyon élveznek a résztvevők. Az első években csak sima MIT-es matricákkal kezdtük, de az idei Tusványos mottójának jegyében készítettünk Te vagy a biztos pontom feliratúakat. Ezeket kiosztjuk a résztvevők között, és megkérjük őket, hogy olyan személyekre ragasszák, akik számukra a biztos pontot jelentik. A check-in-es biztos pontos tábla a lépcsőnél is a mi művünk, ezen kívül mi alakítottuk ki a chill zone-t, valamint esőkabátokat is osztogattunk, habár negyven fokban nem biztos, hogy szükség lesz rá. A Nagy Feró koncerten piros pöttyös kendőkkel leptük meg a résztvevőket, a Magna Cum Laude koncerten pedig a Színezd újra dal alatt kiosztunk különböző színű krepp-papír csíkokat, és arra fogjuk kérni a résztvevőket a frontember segítségével, hogy majd lógassák a levegőben a látvány kedvéért. Ezen kívül szombaton instrukciós flashmobot is szervezünk a nagyszínpad előtt, ahol a MITugrász macink fogja megörvendeztetni a koncertezőket izgalmas utasításaival. A péntek esti Margaret Island-re pedig készítettünk egy óriási papírcsónakot, amit a közönség kézről–kézre fog továbbadogatni.

A MIT sátorban milyen programok várják a kíváncsiskodó fiatalokat?

– Esténként beerpongon mérettethetik meg magukat, és van egy tükrünk, ami igazából úgy indult ötletként, hogy rendes tükör lesz, de a poén kedvéért torztükröt hoztunk, úgyhogy aki viccesen szeretne szembenézni önmagával, az nálunk megteheti. Ezen kívül minden reggel ötven ingyen kávét osztunk ki a résztvevőknek, hogy könnyebben induljon a nap.

A szervezőknek idén mivel kedveskedtek?

– Mivel végtelenül szeretjük őket és tudjuk, hogy nélkülük ez a rendezvény nem valósulhatna meg, minden nap két óra erejéig masszírozással szerzünk nekik örömteli pillanatokat, hogy feltöltődve, energiával tudják végezni feladatukat. Mindenkinek megvan a saját stábja: van, aki a recepcióra megy, vagy a pressesekhez, más a beléptetősöket masszírozza figyelve, hogy minél nagyobb kényelemben érezzék magukat. Emellett ingyen fagyival kedveskedünk minden nap nekik, és csendben megsúgom, hogy aki lekenyerezni a MITugrászokat, az kettő helyett három gombócot is kaphat. Ezen kívül van még egy akciónk: minden nap lejátszunk egy diavetítést a szervezőkről a nagyszínpadnál, hogy a nagyérdemű is láthassa, kik azok, aki fáradhatatlanul dolgoznak értük. Ezt azért is tartjuk fontosnak, mert egyébként nem hárul elég figyelem rájuk, a pólójuk és a passuk nélkül nem ismerik őket.

A MITugrászos akciókat miért indítottátok el? Miért volt rá igény?

– Akkoriban a szervezők úgy érezték, hogy szükség van egy olyan csapatra, amelyik feldobja a hangulatot a szabadegyetem hagyományos programjai mellett. Mivel Tusványosra általában laza emberek járnak, kaphatóak azokra a megmozdulásokra, amelyeket szervezünk. Sőt mi több, az utóbbi évek tapasztalata azt mutatja, hogy ezután is nagy szükség lesz ránk. Projektekből meg idén sincs hiány, a csapat nagyon-nagyon lelkes, nagyon belevalóak, mindenki megy és végzi a dolgát. Egyébként az a jó benne, hogy szeretik csinálni, nincsenek rákényszerítve, így szórakozásként fogják fel az egészet. Van olyan, aki már három éve MITugrászkodik és még mindig nagyon élvezi.

A négy év során melyek voltak a legemlékezetesebb pillanataitok?

– Hát az én szívem csücske, ami a leglegebb volt, az tavalyi Quimby koncerten szervezett projektünk, amikor a Lámpát, ha gyújtok dal alatt háromezer csillagszórót osztottunk szét a közönségben. Még most is kiráz a hideg, ha visszagondolok a felejthetetlen élményre. Ami a résztvevők szempontjából a legemlékezetesebb, az a tavalyi Aladár-projektünk, aminek az ötlete itt született meg. Miközben vacsoráztunk a csűrben, azon gondolkodtunk, hogy még milyen programot találhatnánk ki, amikor átnéztünk az Olt túloldalára, és megpillantottuk a legelő kecskéket. Átmentünk a szomszéd bácsihoz és halál komolyan kölcsönkértük 3-4 órára egyik kecskéjét, de mivel kissé agresszív jószág, cserében szamarat kaptunk, akit Aladárnak kereszteltünk. A péntek délutánunk meg arról szólt, hogy Aladárt sétáltattuk a pályán hatalmas MIT-szamár pass-szal. A résztvevőktől a poén kedvéért megkérdeztük, hogy Mit szamárkodsz?, s közben pedig fotózkodhattak Aladárral, megtöltve az internetet képekkel. Az akciónak annyira híre ment, hogy másnap is mindenki Tusványos legnagyobb sztárját, Aladárt kereste. Idén maci jelmezes projekttel készültünk, így akinek kedve van, felpróbálhatja a MIT-maci fejét, s a róla készült fotót beállíthatja ideiglenes profilképnek MITugrász, mitmaci és Tusványos hashtagekkel. Eddig már sokan beszálltak a buliba, ezáltal pedig nem csak megmozgatjuk az embereket, hanem a MIT-et és Tusványost is promováljuk.

Melyek a pozitív visszajelzések a résztvevőktől?

– Felkapott szövegünk a MIT csinál a málna?, amire azt válaszoljuk, hogy Szökik. Az évek során ez szállóigeként ívódott be a résztvevők tudatába, így amint meglátnak valakit egy MITugrászos pólóban, mindig felteszik a kérdést. Ezzel kapcsolatban elmesélnék egy történetet. Tavaly novemberben egyik önkéntesünknek volt egy pozitív élménye, ugyanis odament hozzá egy random személy és feltette az ominózus kérdést. Ő csak nézte meglepődötten és szokásosan válaszolt, majd megtudta, hogy az ismeretlen több éve Tusványosozik és jól ismeri a MITugrászokat. Tehát nagyon sok pozitív visszajelzést kapunk, főleg az ilyen népszerű megmozdulások után. Leginkább tavaly éreztem azt, hogy beivódott a köztudatba a csapat létezése.

Idén második alkalommal vezeted a MITugrászos csapatot. Milyen élmény velük dolgozni? A legvidámabbak is találkoznak nehézségekkel?

– Igazából egy ilyen csapatot nem nehéz koordinálni, mert közösen viszünk véghez minden programot. Nem arról szól, hogy kiosztom a feladatokat és azután nyugodtan pihenek, hanem én is szívesen bekapcsolódok minden megmozdulásba, mert szerintem nagyon fontos, hogy együtt működjünk. Nagyon hamar összeszokott a csapat, úgy jöttek ide a MITugrászok, hogy nem ismerték egymást, de már első nap együtt vacsoráztunk, másnap közösen reggeliztünk, úgyhogy jó hatással volt ránk Tusványos összerázó jellege. Nem tudnék konkrétan semmi nehézséget kiemelni, mert nagyon-nagyon szeretem, amit csinálok, a hangulatomat is feldobja, mert amellett, hogy MIT-sátrazok, ez egy plusz löketet ad ennek a hétnek. Idén az előkészületek jelentettek nehézséget időhiány miatt, viszont minden projektet, amit elterveztünk, azt eddig sikerült megvalósítani.

A szervezők hogyan viszonyulnak a vidám csapathoz?

– Nagyon szeretnek minket és valamiért úgy érzem, hogy a masszírozás, az ingyen fagyi, a kényeztetés besegít ebben. A kreatív részét is mi végezzük a dolgoknak, úgyhogy mindenki tudja, hogy kik a MITugrászok, vagy kihez forduljanak, ha valamit osztogatni kell. Igazából azért is vagyunk, hogy valamilyen szinten figyeljünk a szervezőkre, mert hogyha mi nem figyelünk rájuk, az égvilágon senki sem fog. Épp azért ennyire vagány ez a csapat, mert fel tudja dobni a szervezők mindennapjait. A stábfelelősöknek például nagy nyalókákat osztogattunk, amelyekre Te vagy a biztos pontom feliratú matricákat ragasztottunk. Szerintem ez az üzenet nagyon hatásos volt, mert ők dolgoznak a legtöbbet az egész rendezvényen, s valamilyen szinten nem csak nekünk, hanem a résztvevőknek is, valamint egész Tusványosnak is ők a biztos pontjai.

Kismihály Bogi