Kevesebb, mint három hét múlva elkezdődik Tusnádfürdőn a 28. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor, ismertebb nevén a Tusványos – tájékoztatta a sajtó képviselőit Popa Ilona, a rendezvény erdélyi főszervezője, Sándor Krisztina, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács ügyvezető elnöke, a rendezvény politikai felelőse, valamint Fancsali Barna, a Tusványost immár tíz éve szervező Magyar Ifjúsági Tanács elnöke.

A Kolozsváron tartott sajtótájékoztatón Popa Ilona elmondta: a tavalyi évekhez hasonlóan idén napközben is tematikus sátrakba várják az érdeklődőket, ahol neves meghívottak közéleti, gazdasági és kulturális témákban tartanak előadásokat. Újdonságnak számít idén a Kriza János sátor programjának kibővítése, ahol már napközben is különböző előadásokat hallgathatnak a szabadegyetem résztvevői, este pedig a néptáncé lesz a főszerep.


Új helyszínként jelentkezik majd a sportudvar is, ahol a vizes világbajnokság és a vívóbajnokság eseményeit követhetik élőben az érdeklődők. A szabadegyetem erdélyi főszervezője elmondta: több mint 220 szervező dolgozik majd azon, hogy a rendezvény ideje alatt minden rendben menjen, leghamarabb pedig kedden reggel 8.00 órától várják a táborozni vágyókat. Az előző évekhez hasonlóan, a fesztivál 16.00 óráig idén is ingyenesen látogatható, ezt követően pedig 10 lejes belépő kiváltásával vehetnek részt az érdeklődők. (A helyi lakosok és a 12 éven aluliak délután is ingyen látogathatják a rendezvényt.) A napi sátorjegy 10 lejbe kerül, a heti sátorjegy ára pedig az előző évhez képest csökkent, így az 40 lejért váltható ki. Az öt nap alatt a zenei színpadon fellép az Anna and the Barbies, a Balkan Fanatik, a Hooligans, a Kowalski meg a Vega, a Magashegyi Underground, a Magna Cum Laude, a Margaret Island, Nagy Feró és a Beatrice, a Skorpió, valamint Szabó Balázs és Bandája.

„A Magyar Ifjúsági Tanács 2008-ban vette át a Tusványos szervezését, az azóta eltelt időszakban pedig a partnerek, a programok és a szervezők száma is megduplázódott. Éppen ezért most, a tizedik szervezési évfordulón, megköszönjük mindazok munkáját, akik eddig segítettek a szervezésben” – mondta Sándor Krisztina, majd hozzátette: a rendezvény idei mottója – „A biztos pont.” – céltudatosságról árulkodik, amely már a kezdetektől fogva Tusványos jellemzője. „A jelenlegi politikai helyzetben Kelet-Közép-Európát még mindig biztos pontnak tekinthetjük, s hasonlóképpen Erdélyt is. E környezetben szabadegyetemünk nem tehet mást, minthogy reflektáljon mindarra, amivel a mindennapokban találkozunk, és teret adjon a térség jövőképéről szóló vitáknak. Éppen ezért idén sem maradnak el a biztosnak számító programpontok, mint például a nemzetpolitikai kerekasztal, a kárpát-medencei magyar pártvezetők vitája, vagy épp Orbán Viktor miniszterelnök és Tőkés László EMNT-elnök közös előadása” – mondta Sándor Krisztina.

Az EMNT ügyvezető elnöke hozzátette: számos magyarországi miniszter és államtitkár is jelen lesz, akik szakterületük vonatkozásában tartanak majd előadásokat. „Idén is igyekeztünk lehetőséget teremteni a román-magyar párbeszédre, a legutóbbi bukaresti történések fényében idén is úgy tűnik, nehéz felelős román politikusokkal találkozni Tusványoson. Ennek ellenére nem mondtunk le a román fél meghívásáról, de általános jelenség, hogy nagy többségük nem mer részt venni a számukra sokszor kényes témákban szervezett tusványosi beszélgetéseken” – jelentette ki Sándor Krisztina.

A szabadegyetem politikai koordinátora hozzátette: több erdélyi magyar és román politikai szereplő, valamint a magyar többségű önkormányzatok vezetői is jelen lesznek, akikkel közösen áttekintik a szimbólum- és nyelvhasználat helyzetét, a magyar iskolák ügyét, valamint számos más közéleti kérdést.

Fancsali Barna elmondta: a MIT idén is külön sátrat működtet, ahol napközben előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket tartanak, este pedig különböző, főként diákzenekarok koncerteznek. A MIT elnöke hozzátette: idén körülbelül 60-70 ezer résztvevőre számítanak.

Egyéb hasznos információt és tudnivalót a www.tusvanyos.ro címen elérhető honlapon közlünk.