Úgy tűnik, hogy a 2017-es év is egy kerek évfordulós év a Magyar Ifjúsági Tanács életében. Sőt, biztosan. 2015-ben ünnepeltük a MIT fennállásának huszadik évfordulóját, tavaly pedig a második legnagyobb, országos programunknak, az Adj, király, katonát! ifjúsági vetélkedőnek a tizedik kiadását. Idén pedig nem mást ünneplünk, mint hogy tizedik éve szervezzük erdélyi részről a Tusványost a magyarországi partnerrel, a Kisebbségekért – Pro Minoritate Alapítvánnyal közösen.

A történet valahol 2008 kora tavaszán kezdődött, amikor a MIT akkori vezetősége eldöntötte, hogy ők már biza Tusványost szeretnének szervezni.

Ezt megelőzi a tény, hogy már 2004-ben is volt MIT sátor a rendezvény keretén belül. Az első körös tárgyalások után a két szervezet közösen kezdte el megszervezni a XIX. Bálványosi Nyári Szabadegyetemet és Diáktábort. Ettől kezdve a MIT is új időszámításba kezdett, Tusványostól-Tusványosig számoltuk az éveket.
Megszámolni is nehéz azt a sok előadót és meghívottat, akik ez idő alatt megfordultak a táborban, talán felesleges is a vállalkozás. Az évről-évre növekedő résztvevői létszám egy nagyon jó visszacsatolás számunkra, hogy nem csak nekünk ez a Világ közepe.

Tíz éve a Más kép volt a tábor mottója, idén pedig A biztos pont, ami jól képviseli a Mitesek életét is. Hiszen most már tíz éve Tusványos egy biztos pont nagyon sokunk életében. Számos arc kicserélődött az évek során, mégis számosat összetartott a rendezvény megmagyarázhatatlan összetartó- és vonzereje.

Ez az erő és légkör miatt érzem úgy, hogy Tusványoson minden érdeklődő megtalálja a maga kis biztos pontját, kortól és nemtől függetlenül. Ettől tud a tábor egyedi lenni az erdélyi rendezvény-palettán.

Tusványos az egyik, ha nem a legfontosabb program az életünkben. Folyamatos kihívásokat állít fel, amelyet a csapat a legjobb tudása szerint old meg.

Ettől lesz annyira értékes számunkra.

Idéntől már tíz éve…

A Mitesek nevében,
Fancsali Barna
MIT elnök