Egy házibuliban született meg az ötlet, ma már a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor harmincadik kiadása vette kezdetét. A hivatalos megnyitót a Lőrincz Csaba sátorban tartották, az elnevezéssel a szervezők emléket állítanak a szervezőcsapat egyik kiemelkedő tagjának, aki már nem tusványosozhat velünk.

Elsőként Popa Ilona erdélyi főszervező számszerűsítette a jubileumi eseményt: 270 szervező vasárnap óta építi a tábort, ahol 400 meghívott 28 helyszínen ad majd elő a következő négy nap során.

Ezt követően Albert Tibor, Tusnádfürdő polgármestere vette át a szót, aki kiemelte a hazai sportélet legjelentősebb eredményeit, többek között a Sepsi OSK 6. helyezését a román bajnokságban és a Sepsi Sic kosárlabdacsapat országos győzelmét. Kiegészítette a sort a csíkszeredai jégkorongcsapattal, akik megnyerték a román kupát, valamint az FK Csíkszereda teljesítményét is méltatta. Elmondta továbbá, hogy Tusnádfürdőre az év 365 napjában várja az idelátogató vendégeket.

„Tusványos az elmúlt három évtizedben lehetőséget teremtett arra, hogy olyan gondolatok szülessenek meg itt, amelyek mára a magyar nemzetpolitika alappillérei lettek. Ilyen például a státustörvény, az oktatási nevelés támogatása vagy a kettős állampolgárság bevezetése, amelyeket a magyar kormány meg is valósított” – folytatta Potápi Árpád Zsolt államtitkár. 1990-ben érezhették először a határon túli magyarok, hogy a kormány egységes nemzetben látja a jövőt, és a szülőföldön való boldogulásra is koncentrál. A 2018–2022-es kormányciklusban már olyan célkitűzésekről számolhatnak be, mint  az identitáserősítés, a családok támogatása, a magyar vállalkozások és a gazdaság megerősítése. Az államtitkár bejelentette, hogy 2020-ban a nemzeti összetartozás éve következik, így biztosan még több pozitív eredménye lesz a törekvéseknek.

Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt ügyvezető elnöke egy Zorán dalszövegből vett idézettel köszöntötte Tusványos szabad köztársaságának polgárait: „Mennyi? Hát harminc! Mi harminc? Mi mennyi?”  „Tusványos történelme a Kárpát-medencei magyarság rendszerváltás utáni három évtizedének története is egyben. Kis túlzással azt mondhatnánk, hogy ami velünk az elmúlt 30 évben megtörtént, azt Tusványos egyik műhelyén vagy fórumán valaki már előre megjósolta, vagy utólag elemezte ki” – fogalmazott az alapító. Felidézte továbbá azokat az alapelveket és igényeket, amelyek meghatározták Tusványos debütálását, többek között a kommunizmus örökségével való szembenézést, a magyar-román párbeszédet, a gazdaságpolitikát és az autonómiát.

„Tusványos azért egyedülálló, mert nem pénzért csináljuk, márpedig az elmúlt évtizedekben minden hasonló műfajú fesztivál nyereségorintált lett. Magunknak, és magunk csináljuk” – mondta zárásként Németh Zsolt alapító, az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke. Szerinte a 30 éves rendszerváltozás örök üzenete, hogy a cselekvő, értéket hordozó és a szabadság iránt elkötelezett közösségek összefogjanak.

A szervezők körülbelül 80.000 emberre számítanak, reméljük, mindenki kér Tusványos képzeletbeli szülinapi tortájából.

Dénes Petra