Megérkeztek az első táborlakók Tusványosra. Az eső és a sátorépítés kihívásai mellett még arra is jutott energiájuk és jókedvük, hogy válaszoljanak nekünk néhány kérdésre.

„Az jó válasz, hogy bulit?” – adott gyors feleletet egy táborlakó arra a kérdésünkre, hogy mit vár az idei Tusványostól. Természetesen mások is kiemelték a szórakozást, kikapcsolódást és a jó hangulatot. Voltak, akik leginkább napsütésre, melegre és nyárra vágytak, vagy éppen érdekes előadásokra. Két válaszadó már biztosan megtanulta, hogy a medve nem játék, hiszen kívánságuk csupán az volt: „Egy macival sem szeretnék találkozni” és „Szeretnék épen és egészségesen hazaérni”.

A legkülönlegesebb választ egy igazi Tusványos-pártól kaptuk: „Mi itt fogunk összeházasodni a csűrben, és külön köszönjük a szervezőknek, hogy ezt lehetővé tették. Öt éve itt jöttünk össze, és az öt éves jubileumot azzal ünnepeljük, hogy összeházasodunk. Ennyit várunk idén Tusványostól.”

Kíváncsiak voltunk, hogy azok, akik ebben a kiszámíthatatlan időjárásban is Tusványost választották, miért tartják különlegesnek a tábort. Így születtek például olyan válaszok, hogy Tusványos „azért más, mert narancs színű”, vagy egyszerűen „helyiek vagyunk, szóval ezt szeretjük”. „Tusványos a baráti körünknek egy biztos pont: nem telik el úgy év, hogy ne jönnénk” – ezzel a válasszal a nagyobb baráti társaságok biztosan tudnak azonosulni. Egy táborlakó rátapintott a rendezvény 30 évvel ezelőtti indulásának céljaira is: „Az a legvagányabb benne, hogy egy szabadegyetem, ahol az egyetemisták zsebbarát áron szórakozhatnak. És ennek nagyon jó hangulata van.”; „Nagyon jó programok vannak a délelőtti órákban, nem csak a szórakozásra épül a rendezvény.” 22 éve költözött a tábor Tusnádfürdőre, azóta „a táj, a helyszín és a székely légkör, ami pluszt ad hozzá.” Az egyik résztvevőnek sikerült megfogalmazni Tusványos lelkületét: „Olyan, mint egy család, mint amikor összegyűlnek a távoli rokonok: mindenki csinálja a saját dolgát, mindenki csinálja a semmit, mindenki jól érzi magát és mindenki szereti a másikat.”

Végül kicsit megnehezítettük a válaszadók dolgát azzal a kérdéssel, hogy milyen mottót adnának Tusványosnak, ha rajtuk múlna. Íme néhány ötlet tőlük:

„Örök élet, ingyen sör.”

„Ázzunk el az esőben!”

„Tábor a sárban.”

„Egy a szív.”

„Hozzatok békatalpat!”

„Tusványos örökké.”

„Nem csak a húszéveseké a világ.”

„Süss fel Nap!”

„Hajrá medvék!’’

„Eshet az eső, fújhat a szél.”

„Mindenesek a háztetőn.”

De azért az igazi mégiscsak az, hogy: „Egy a tábor!”

Csiki Zsuzsi, Dénes Petra, Ádám Katika, Bíró Hunor