A műanyaggal és a hulladékkal szembeni harc mára globális problémává nőtte ki magát. Ennek elsődleges oka az, hogy a fogyasztói társadalom pazarlása óriási méreteket öltött. A zero waste életforma elterjedése nagyjából 10 éve indult, lényege pedig a felesleges dolgok kiszűrése az életünkből. Képviselői a műanyagok használatát és a kényelmi cikkeket mellőzve élik az életet, nem vásárolva semmit, ami szükségtelen, nem kidobva semmit, ami még felhasználható. Tusványos idén nem csupán a fenyőfák miatt zöldell, hiszen a Zero Waste Csíkszereda képviselőinek közreműködésével a résztvevők érdekes beszélgetésen vehettek részt a hulladékmentesség témakörben.

Most pedig jöjjön 15 zero waste gondolat, amit olyanoktól tanultunk, akik már ezt az életmódot választották:

 1. Nem szabad félni a kudarctól. Mindig jöhetnek váratlan szituációk, véletlenül megvásárolt műanyagok, meggondolatlan lépések, de a lényeg, hogy koncentrálj arra, legközelebb megelőzd a hasonló helyzeteket.
 2. A szelektív hulladékgyűjtés hasznos, de korántsem jelent megoldást, hiszen nem csökken általa a szemét mennyisége. Ezzel szemben a zero waste kezdeményezés a megelőzésre fekteti a hangsúlyt.
 3. Vásárláskor tedd fel magadnak a kérdést: tényleg szükségem van arra, amit a kosaramba akarok tenni?
 4. Ha előre megírod a bevásárlólistát, akkor még biztosabb lehetsz abban, hogy nem viszel haza magaddal fölösleges, nélkülözhető dolgokat.
 5. Ne hagyd, hogy a reklámok és marketingfogások elcsavarják a fejed, mert a túlfogyasztás nem vezet boldogsághoz. Ha átgondolod, akkor te is rájössz, hogy nincs szükséged a harmincadik körömlakkra.
 6. Fast fashion helyett slow fashion: ha a ruhák és cipők mennyisége helyett a minőségükre fekteted a hangsúlyt, akkor egyedibb és tartósabb darabjaid lehetnek.
 7. Mielőtt kidobnál valamit a szemétbe, gondold át, hogy fel tudod-e használni valamire. Érdekes és hasznos megvalósítások születhetnek belőle: befőttesüvegből fesztiválos kávéscsésze, vagy akár régi pulcsiból házilag varrt kenyeres zsák.
 8. Aktív játék – passzív gyermek, passzív játék – aktív gyermek: ne halmozd el a lurkót felesleges játékokkal, inkább hagyd, hogy használja és fejlessze a kreativitását.
 9. A tudatos vásárlás hosszabb távon a pénzspórlásban is segít. Ez azért elég jó érv a zero waste mellett!
 10. A pazarlásmentes életmód kialakítása hosszú folyamat. A lényeg az apró lépésekben van, azokban a lépésekben, amelyeket a saját tempódban és a saját felismeréseid által lépsz meg.
 11. A lehetőségeidhez mérten kell alkalmazkodnod az adott helyzetekhez, hiszen utazás, vendégség vagy épp buli alkalmával adódhatnak váratlan szituációk. A lényeg, hogy tedd meg, ami tőled és a körülményektől telik.
 12. Nagycsaládban fokozottan nehéz figyelni a pazarlás csökkentésére, de ha ebben a felfogásban neveled fel a gyermekedet, akkor felnőttként is gondolni fog a környezetére.
 13. A műanyagmentes termékekkel nem csak a hulladékot csökkentheted, hanem természetes összetevőiknek köszönhetően használatuk egészségesebb és környezetbarátabb.
 14. Lehet, hogy ez most nehezen kivitelezhetőnek tűnik, de a tapasztaltak szerint idővel ennek az életmódnak köszönhetően leegyszerűsödnek körülötted a dolgok.
 15. Ne félj mások véleményétől, hiszen tenni a környezetért, magadért és a jövőért menő!

Ha meghoztuk a kedved, akkor máris meglépheted első saját zero waste lépésedet: vásárold meg dizájnos újrahasználható poharadat, és kérd abba a söradagod Tusványos ideje alatt!

Csiki Zsuzsi