Tusványos, délelőtt 10 múlt. Kávékkal sétálgató emberek jönnek szembe, néhol a néhány órás csendszünet után újraindul a zene. Elősegíti a feléledést. A Sapientia sátor felé haladok, ahol kicsit hangos a fényviszonyokhoz mérten a zene, de hát délelőtt miért ne érezhetné jól magát az ember?! A Sapientiások ezt teszik. Akkor is, amikor a programkezdésére várva elered az eső és előkerül a Margaret Island Eső-je, rögtön utána az It’s raining Men. Ezzel a lendülettel indult a Sapientia EMTE és az ELTE közös sátrának első programpontja: a Kárpát-medencei Nyári Egyetem bemutatása.

CodraBotond_DSC_1573

Budapesten mindenkiről készült legalább egy kép. Azok közül persze, akik jártak ott. Tudjuk róla, hogy szép város. Az ELTE-ről is mindenki hallott már: Európa szinten ranglistás magyarországi egyetem. Az egyetemisták tudják, hogy lehet oda menni Erasmusszal is. Most a számtalan egyéb lehetőség közül egyet ismerhettek meg a jelenlévők: az ELTE Nyári Egyetemét, amelyet huszonegyedik éve szerveznek meg a határon túli magyaroknak.

Az interdiszciplináris nyári egyetem a szakmai programokat négy szekció mentén határolja el: társadalomtudomány, jogtudomány, természettudomány és informatika. Idén július 5. és július 9. között zajlott és a résztvevők 61%-a volt erdélyi – tudtuk meg az egyik szervezőtől, Berzlanovich Ildikótól, aki röviden bemutatta az egyetemet, a nemzetközi kapcsolatokat és a Kárpát-medencei Nyári Egyetemet. Az idei résztvevők visszajelzéseiből is láthattunk néhányat, ami ráerősített arra, hogy a rendezvény eléri célját: a résztvevők számára szakmai fórumot biztosít, színvonalas előadásokat nyújt és Budapestből is megismertet egy szeletkét.

A program második részében kötetlen beszélgetésben a nyári egyetem idei résztvevői meséltek, két Sapientiás hallgató, akik az informatika szekcióban vettek részt, illetve a jogi szekció egyik segítője (megj. a cikk írója): közmegegyezéses alapon elmondhatjuk, hogy klisé ide vagy oda, tartalmas egy hetet töltöttünk a nyári egyetemen, színvonalas előadókkal és előadásokkal, felejthetetlen szabadidős programokkal – kiemelten a városnéző hajókázást, az Unicum Zwack Múzeum látogatását és az egész napos kirándulást. Igazi szakmai és közösségi élmény volt.

Szabó Adél, Tusványos Press