A Bethlen Gábor Sátorban a szerdai tematika a külhoni fiatal vállalkozók éve volt. Ennek keretében hat sikeres fiatal vállalkozó ült egy asztalhoz megosztani és megvitatni a tapasztalatait, a kezdeti nehézségeket és a jövendőbeli elképzeléseket. A beszélgetés fonalát Illyés Gergely kutató vezette.

Demeter_attila __MG_0006-4

A másfél órás kerekasztal-beszélgetés során számtalan érdekes gondolat hangzott el, a cikk ezekből tartalmaz néhányat. Ez nem a „bevált trükkök” zárt listája, még csak nem is életvezetési tanácsok, hanem öt sikeres vállalkozás mögött álló személy életútjának tapasztalatai.

Molnár Hunor és Kerekes Attila a Vocalcycle nevű vállalkozás megálmodói, amelyben újragondolják a klasszikus bicikli fogalmát, és személyreszabott kerékpárokat terveznek megrendelésre. Minden a közös hobbyjukkal, a biciklizés iránti szerettel indult, amelyből kiforrt a vállalkozás ötlete. Ez Kerekes Attilánál a következőképpen történt: „Az egyetemi évek alatt (vagy helyett) kerékpárjavító műhelyben dolgoztam, amivel méginkább közelebb kerültem az ötlethez.”

Ráduly András Székelyudvarhelyen működteti Kedvenc Állatorvosi Rendelő nevet viselő vállalkozását. A székelyföldi kisvárosban innovatív kezdeményezés volt, hogy a haszonállatok helyett valaki kizárólag a házi kedvencek gyógyítására fekteti a hangsúlyt. Az ő bevált stratégiája tehát a piaci rés megtalálása, amelyből próbálja kihozni a maximumot.

„Az eddigi életem tudatosan tervezett történet volt, a jelenlegi helyzetben azt szeretem, hogy nem az” – vallja Zilmann Éva Zsuzsánna, aki a Herbio termékek gyártásában találta meg saját elképzeléseinek megtestesülését. A szakmája szerint sajtós és jogász, vállalkozásában kézzel készített kozmetikumokat forgalmaz. Ezek a kozmetikumok a hazai és nemzetközi jogszabályokhoz igazodva, saját recept alapján készülnek.

Magyari Tekla a Tiszta Beszéd Kft. megalapítója többféle kommunikációs területen megfordult már, a sikeres vállalkozás kulcsát is ebben látja: folyamatos körforgásban kell lenni, mert az hozza a megrendelőt és a munkát. A kapcsolati tőke legalább annyira fontos szerepet tölt be egy vállalat megindításában és működtetésében, mint az anyagiak.

A Nemes család levendulatermesztéssel és feldolgozással foglalkozik. A Levendula Ház egy hirtelen ötletből származó vállalkozás, de a tervezés már alaposan átgondolt stratégiával történt. A család képviseletében Nemes Zoltán, a családfő, elmondta, hogy nekik is jól jött a kapcsolati tőke, bár megvolt az anyagi fedezet a vállalkozáshoz, amikor ez meghaladta a képességeiket, a baráti körtől kértek segítséget.

És hogy miért jobb vállalkozónak lenni, mint alkalmazottnak? A beszélgetőpartnerek szerint: az időmenedzsment, a motivációs különbség, a szabadságérzet, a játékosság lehetősége miatt.

Szabó Adél, Tusványos Press