A Tusványoson éppen az előző esti koncert hangulatából ébredező, de kíváncsi résztvevő egészen biztosan séta közben rátalál egy-egy olyan helyre, ahol éppen arról beszélgetnek, ami már régóta foglalkoztatja, amiről már folytatott eszmecserét, amiről már olvasott újságok hasábjain, hallott rádiós beszélgetésekből vagy televíziós híradásokból. Talál olyat is, amiről tudja, hogy van, létezik, mert tanították esetleg állampolgári nevelésből – akiknek volt már ilyen tantárgyuk kisiskolásként -, de arra, hogyan működik Romániában, lehet nincs teljes rálátása. Igen, a belpolitikai rendszerre gondolok. 

A tusványosi hagyományoknak megfelelően Román belpolitikai körkép címmel tartottak kerekasztal-beszélgetést a Jakabffy Elemér sátorban. A jelen politikai helyzetéről, az elmúlt két évben történt politikai intézkedésekről beszélgetett Ilyés Gergely, a Nemzetpolitikai Kutatóintézet politológusa, Székely István a Romániai Demokrata Szövetség ügyvezető alelnöke, Bakk Miklós politológus, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem tanára, Rostás-Péter István, a Kolozsvári Rádió és Pataky István, a Krónika szerkesztője. 

A kerekasztal-beszélgetésen vita tárgya volt Románia alkotmánya, felmerült a kérdés, mit jelent a félprezidenciális rendszer, hogyan jut érvényre Romániában és mennyire követi a francia modellt, mit jelent a parlamentáris rendszer, milyen az igazságszolgáltatás. 

Rostás-Péter István Churchillt idézte, aki szerint sosem érdemes kihagyni azt a lehetőséget, amit egy krízis ad, és ennek kapcsán tette fel a kérdést, vajon ez hogyan jutott érvényre a romániai politikai rendszerben az elmúlt két évben? 

Magyari Zita Emese