A Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor a koncertélmények, interaktív tevékenységek, és szórakozási lehetőségek mellett, fontosnak tartja teret biztosítani politikai és közéleti történések jegyében zajló szakmai vitáknak is.  „Nem adhatunk mást, csak mi lényegünk” – Madách Imre füveskönyve ihlette gondolatokkal vette kezdetét kulturális erővonalainkat taglaló kerekasztal-beszélgetésünk, amely a korai kezdet ellenére teltházas közönségnek örvendhetett.  

Meghívott vendégeink: Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója, Hoppál Pál államtitkár (Kulturális és Innovációs Minisztérium), L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója és Bárány Anzelm, a Collegium Hungaricum igazgatója voltak.  Milyen mértékben növekednek a kultúrába fektetett anyagi és szellemi erőforrások? Milyen hatással vannak kultúránkra a gazdaságpolitikai történések? Mi a fontosabb: új intézményeket létrehozni vagy a meglévőkre koncentrálni? Kik a kultúrafogyasztók? Mi történik a nemzeti kultúrharc színterén?  Újra és újra felröppenő kérdések ezek, és fontos, hogy valódi válaszokat kapjunk mindezekre. Szó volt még a múzeumi szcéna megerősítéséről, a presztízs beruházásokról, valamint a horizontális látásmódról is. 

Tusványos kulturális színpalettáján mindenki könnyedén találhat kedvére való elfoglaltságot. Író-olvasó találkozók, néptánc, színházi előadások és műveltségi vetélkedők változatos kavalkádja várta és várja még mindig a Tusványosra érkezőket. Gyertek és éltessük közösen a magyar kultúrát! 

Velencei Éva