Egységben az erő, főként, ha a fejlődés és megmaradás a cél, a közös cél.  Csütörtök délelőtt Hargita, Maros és Kovászna megyék együttműködéséről beszélgetett a három Megyei Tanács elnök, Borboly Csaba, Péter Ferenc és Tamás Sándor a Jakabbfy Elemér sátorban. 

A beszélgetésen Kovács-Bíró Blanka újságíró moderálásával körbejárták azon kérdésköröket, amely a három megye együttműködésének iránya, lehetőségei és jövője köré szerveződik. 

A három megye közös jövőjéről az elképzelések határtalanok, viszont fel kell mérni a korlátokat ahhoz, hogy működőképes stratégiákat legyenek képesek kidolgozni. Mindannyian érdekeltek a hasonló politikai, gazdasági és fejlesztési kérdésekben, így rendkívül fontos a jó kooperáció a három megye, illetve a negyedikként bekapcsolódott város, Brassó között. 

Péter Ferenc, Maros Megyei Tanács elnöke álláspontja szerint nem versenytársakként kell egymásra tekintenie a három megyének, hanem sokkal inkább partnerekként, hiszen mindegyiküknek megvan az egyéni erőssége és sajátossága, így erejük egyesítésével képesek igazán nagy dolgokat elérni. Ezt az egységet jelentősen erősítené a gazdaság területén való együttműködés, amelyhez elengedhetetlen az infrastrukturális beruházás egyaránt. A székelyföldi együttműködés plusz erőt és lehetőséget jelent, amelynek kohézióját egy esetleges Székelyföld márka méginkább erősítene.

Tamás Sándor elnök úr szerint nem kell félni attól, ha érdekeink vannak, viszont fontos, hogy ezen érdekeket tisztességesen, nyíltan és egyenesen kell képviselni. 

A három Megyei Tanács elnök zárszóként elmondta, hogy a Székelyföldi együttműködésnek bizony van jövője, és ezzel a kooperációval azt remélik, sikerül példát statuálniuk mások számára is. 

Koncz Beáta