Megörültem, amikor a startup szót a programfüzetben megláttam. Tudtam, ez egy dolgot biztosan jelent: végre itthon is elkezdtünk mozgolódni az innováció terén.

NagyLori-CR-5029

Később erről, az erdélyi startup ökoszisztémáról szóló előadás is meggyőzött. Valóban kezdenek pezsegni a magyar tulajdonú, megújuló kezdeményezések itthon, amelyek külpiaci versenyekre juthatnak ki, ezáltal globális ismertségre tehetnek szert. A kerekasztal-beszélgetés óta már tudom, hogy létezik Székelyföldi Informatikai Konferencia, ahol hazai és nemzetközi vállalatok, szakemberek üzleti kapcsolatokat alakítanak ki és erősítenek, ahol megvitatják a legújabb szakmai trendeket és sikeresen működő innovatív modelleket ismertetnek.

Hogy van már egy IT Plus Claster is, melynek fő célja, Bihari Béla elnök szerint, feltérképezni az IT és a digitális kommunikáció területén tevékenykedő hazai cégeket, szakembereket, fiatal tehetségeket. Utóbbiakat pedig külföldi tapasztalatszerzésre, fejlődésre kell bátorítani. Hogy majd a szerzett tudást egy-egy itthoni konferencián megosszák, irányt és példát mutatva diákoknak, egyetemistáknak, vállalkozó kedvűeknek.

Ugyanezt a gondolatot folytatta Bakó László, a Sapientia dékánhelyettese. Diákjaik harmad- és negyedéven multiknál, helyi softver-hardver cégeknél helyezkednek el. Ezekkel a cégekkel az egyetem partnerséget épít, gyakorlati képzéseket, nyári intership programokat szervez, tehát a modell működik.

Oláh Zsanett, a Magyar Nemzeti Kereskedőház vezérigazgatója és az InnoTrade program megvalósítója, magukat, mint stabil és kiszámítható partnert ajánlja a startupok számára. Zsanették ma már lassan 50 ország innovatív ötletgazdájának adnak át piaci ismeretet, tudást és kapcsolatrendszert, külpiaci versenyekre segítik őket, és felkészítik a globális piacra.

Jó hír, hogy programjaik minden határon túli vállalkozás (magyar tulajdonú cég, vagy többségében magyarokat foglalkoztató vállalkozás) számára elérhetőek.

És az idevágó mintapélda Geréb Róbert sikeres startup alapító, aki a környezettudatos gondolkodást behozta az otthonokba. Közép-Kelet-Európában egyedülálló cége, az Upon Pillbox KFT okos otthoni eszközöket gyárt és fejleszt. Prototípusukkal, az Upon Smart okos termosztáttal tavaly májusban elnyertek egy startup pályázatot, melynek eredményeként ötletükből sikeres vállalkozás született. Most már csak minél több hasonló startup sikersztorit kérünk szépen!

Geréb Orsi, Tusványos Press