Ha készítenénk a tusványosozó fiatalok körében egy felmérést, hogy melyik a kedvenc sátruk, ahová napközben is szívesen beülnek, akkor nem vagyunk száz százalékig biztosak, hogy mindenki számára népszerű lenne a Keskeny út sátor, ahol közéleti és szociális kérdéseket próbálnak feszegetni az előadók. Ott jártunkkor mégis kilógott a sor a sátorból, nem volt elég ülőhely.

kissgabor_DSC_6133Meg kell jegyeznünk, hogy a programfüzetben megjelölt téma is aktuális, tabu-feszegető volt, de nem csak ez a titka a Keskeny út sátor népszerűségének. Hallottunk már biztosan a KGB-ről. Az erdélyi KGB-ről viszont biztosan nem, pedig egy nagyon kemény magja immár hat éve minden Tusványoson jelen van, és szinte kivétel nélkül megjelenik a Keskeny út sátor főbb előadásain is. Nem kell azért megijedni, nem szállta meg Tusványost a szovjet Állambiztonsági Bizottság. A fent említett KGB, azaz Kertész Gábor Bandája, egy ex diáknapos csapat, akik már évek óta Tusványosra járnak lazulni.

S hogy miért járnak kizárólag csak ebbe a sátorba?

„Azért mert itt elfogadnak. Ez az az egyetlen hely, ahol még soha nem hívták ránk a Dakota Securityt. Pedig sokszor kiérdemeljük a Dakotát.” Ja, és mert rengeteget trollkodhatnak. „Ez egy jó szimbiózis. Mert mi mások vagyunk, ők megint mások, de sikerült elfogadnunk egymást. S így kerültünk egyre közelebb egymáshoz.” – mondja a KGB egy másik tagja. Réges-régen egy tusványosi napon valószínűleg sörözött a KGB, majd mikor megunták, elindultak szórakozást keresni. „Én épp egy másik sátorban moderáltam, amikor a feleségem hívott, hogy gyere, mert baj van.” – meséli Bardócz Csaba, a sátor programját koordináló lelkész.  „Arról ismered meg ezt a bandát, hogy meztelen felsőtesttel, kalapban, egy szürke kazettafonnal jönnek, mint a filmekben ezek a kemény fiúk. Meglátták a Keskeny út sátrat, s vonultak mind le. A feleségem meg mondta, hogy szóljak a biztonságiaknak, mert itt gond lesz. Beültek az előadásra és folyamatosan kérdésekkel provokáltak. Beszélgettünk, vitáztak, visszajöttek a következő nap is, aztán mondta a csapat egyik tagja: most jól van, zárjuk le. Mikor raktok ki, mert erre vagyunk kíváncsiak? Az egyházról való előítéletekkel jöttek ide, és ezt az előítéletet akarták beigazolni.”

„Az elején egy kicsivel durvábbak voltak a beszólásaink.  Első évekbe, amikor ide jártunk, nem pont a jó szándék vezérelt, kicsit pellengérre akartuk venni ezeket, hogy itt gitároznak, teáznak, ilyen Ámen-klubbosok. Idejöttünk, s biza kiállták a próbát, voltak itt mocskolkodások, de kibírták.” – részletezi aztán. És habár szívatásként indult a KGB és a Keskeny utasok közötti kapcsolat, mára már egészen baráti kapcsolatról beszélhetünk. Még keresztelőt és eljegyzést is tartottak együtt. „Azért én megjegyezném azt, hogy mi is megpuhultunk és túl barátiak lettünk, a szenzáció értéke csökken, már nincsenek ezek a vérszívások, jó fiúk lettünk, szelídültünk sokat.” – teszi hozzá az ex diáknapos csapat egy másik tagja. „Az én keresztelésemtől elszabadult a pokol. Én azért mondtam, hogy na, fiúk, azért ne vessétek el a sulykot, én meg voltam húzódva, ezek meg ott hátul: gyere, kereszteljük meg Gálfit, gyere kereszteljük meg Gálfit. Én sunnyogtam nagyon, de aztán belementem, legyen. Nem vagyok semminek az elrontója. S volt egy eljegyzés is, mert ez a Geológus Titó akarta überelni az én keresztelőmet. S mondta, gyere, Gálfi, most megszívatlak, mert fogok egy szép eljegyzést tartani. Esküvőt akart, csak nem lehetett, mert nem volt kifizetve az adója.”

Kérdés, hogy hogyan reagálnak a többiek, akik a Keskeny úti sátor programjaira készülnek. „Két három évvel ezelőtt volt olyan előadó, aki abbahagyta az előadást, mert nem értette az egészet, azt hitte valami komoly vallási közegbe jön, és hát nem tudott mit kezdeni a helyzettel. De a lelkészekkel spanok vagyunk.” – mondják a KGB-sek. Ezt Bardócz Csaba azzal egészíti ki: próbálják felkészíteni előadóikat, hogy itt egy kicsit más közegben kell megtartaniuk az előadást. „Nem az a fontos, hogy az a forgatókönyv valósuljon meg, amit ők elterveznek. Hanem, hogy mindenki a saját kérdésére választ kapjon. Így nagyon interaktív beszélgetés jött létre. Van olyan érdeklődő, aki a klasszikus egyházi előadásokat szokta meg, hogy jön a lelkész a megfelelő ruhában, mindenki tiszteli őt, elmondja a gondolatait. S akkor néha fel vannak háborodva, hogy mi miért engedjük a másikat sörrel be. Ilyenkor azt kell mondanom, hogy ne haragudjon, mi most nem önért vagyunk itt.”

Az előadások évek óta nagyon sokszínűek, s ha mára már nem feltétlenül ez az elsődleges szempont, azért az elején aszerint választottak megnézendő előadást a KGB-sek, hogy hol tudták a legtöbbet szívatni egymást.

Ha nem is a KGB-seknek mondhatja létének értelmét a sátor, azért nem tagadhatja azt senki, hogy egy új színt visz a sátor életébe a fiúk jelenléte. „Látod, annyira felfuttattuk a Keskeny utat, hogy tavaly csak egy sátor volt, most már két sátor van, s az is meg van töltve. Ugyanaz a négy-öt ember lenne itt előadáson, ha a KGB nem látogat ide be öt évvel ezelőtt.” Arra a kérdésre pedig, hogy szerintük hogyan lehetne még több embert bevonzani a sátor közönsége közé, az volt a válasz: „Várjál-várjál. Kérdezd meg egyszer, hogy honnan szereznek egyszer nagyobb sátrat és azután több embert.” Egy biztos: ők jövőre is jönnek.

A KGB csapatából János, Geológus, Biblia Csaba, Gálfi Attila („Egy L, egy F, i, nem vagyok gróf, leszarom a grófokat.”), Szabó Barna, Kopácsi Boti, Szilágyi Nándor válaszolt kérdéseinkre, valamint Bardócz Csaba, a sátor programját vezető lelkész.

Kristály Bea, Tusványos Press