Tusványos állandó elemei közé tartozik a medve, az esti koncertek, a több tucat programsátor, és a – rendszerint a legnagyobb érdeklődésnek örvendő – szombat délelőtti Orbán-beszéd. Magyarország miniszterelnöke, Orbán Viktor, idén is ellátogatott hozzánk.

CodraBotond_DSC_4184

Tőkés Lászlóval közösen – Németh Zsolt moderálásával – tartott előadást Orbán Viktor. A megszokott kerekasztal-beszélgetést mindig tömegek kísérik figyelemmel a helyszínen, s ennek egyik oka, hogy évről-évre fontos megállapításokat tesznek a meghívottak.

Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke, európai parlamenti képviselő megismételte néhány évvel ezelőtti felvetését, melyben védhatalmi státuszt kért Magyarországtól az erdélyi magyar közösség számára. Tőkés megemlékezett a 120 évvel ezelőtt született Márton Áron püspökről is, akinek emlékévét ünnepelhetjük, majd az autonómia kapcsán kijelentette: „Nem területet, hanem közösségi jogokat kérünk és követelünk. A nemzetközi szerződéseket és Románia alkotmányát tiszteletben tartva, politikai párbeszédet szorgalmazunk, hogy az ország törvényes rendjének megfelelően, és a román politikai törvény- és döntéshozókkal egyetértésben, egy olyan tényleges és teljes körű autonómiarendszert hozzunk létre a magyar nemzeti közösség számára, mely – meggyőződésünk szerint – egyedül képes biztosítani megmaradását, gyarapodását és szabad fejlődését” – fogalmazott Tőkés.

Amint az idei Tusványos legtöbb előadását, úgy a szombat délelőtti beszélgetést is nagyban befolyásolták az Európában végbemenő változások, a migránsválság, a Brexit, vagy épp a közelgő amerikai elnökválasztás. Ennek megfelelően Orbán Viktor is főként az Európai Unió helyzetéről, ezen belül Magyarország pozíciójáról, valamint egy átalakulóban lévő világrendről tartott előadást.

A magyar miniszterelnök közös európai hadsereg felállításának szükségszerűségéről beszélt, valamint kitért arra is, hogy – az Európát ért legutóbbi terrortámadások okán – nagyobb hangsúlyt kell fektetni a biztonságpolitikára, a hadiipar fejlesztésére, valamint erősebb európai titkosszolgálati rendszerre van szükség. Orbán Viktor kritizálta az Európai Unió vezetését, és kijelentette: a migráció támogatása növeli a terrorizmus veszélyét. Az amerikai elnökválasztás kapcsán a miniszterelnök elmondta: bár nem tartja magát Donald Trump kampányemberének, mégis ő volna a jobb választás Európa és Magyarország számára.

A bő két órás beszélgetés végén kiderült: Németh Zsolt szerint is jó Tusványoson lenni, a Bálványosi Nyári Szabadegyetemet és Diáktábort pedig jövőre is megszervezik, 2017. július 18-23. között.

Lovassy Cseh Tamás, Tusványos Press