Hibrid-, cyber-, kereskedelmi háború – hangzatos fogalmak, de mit takarnak igazából? A láthatatlan fegyverek harcába vezettek be a budapesti Antall József Tudásközpont munkatársai.

Voller-Szenci Ildikó, az Antall József Tudásközpont brüsszeli képviseletvezetője, Baranyi Tamás Péter kutatási vezető és Pál Zsombor Szabolcs kutató Szálkai Kinga moderátor körkérdéseire válaszoltak.

Elsőként megpróbálkoztak a hibridháború fogalmának a meghatározásával.

Baranyi Tamás Péter szerint a 20. század második felétől az országoknak nem voltak jövedelmezőek többé a háborúk, ezért az ágyúkat félretéve kevésbé nyilvánvaló eszközökhöz nyúltak, mint az álhírek gyártása vagy a cyberháború. A harc lényege most már nem a győzelem, hanem a fenyegetettség. Megjelennek a nem állami személyek: terrorista csoportok, magánszemélyek, cégek, így a támadás oka már nem igazán kérdés, hiszen létezését is nehezen lehet megállapítani. A nem állami szereplők viszont elősegítik a globális hatalommegosztást is, mely egy következménye lesz a jelenségnek.

Voller-Szenci Ildikó a hibridháborúk minimalizálásának fontosságát azzal is alátámasztotta, hogy a NATO kongresszusi gyűlésén a cyber-fenyegetettség a nukleáris után a legnagyobb biztonságpolitikai problémaként jelent meg, hiszen a demokrácia alapelveit támadja meg. Hozzátette: Brüsszelben folyamatosan munkálkodnak egy jogi csomag kialakításán, de emellett a legnagyobb hangsúlyt az egyének oktatására kell helyezni, civil szervezetek és folyamatos párbeszéd által. Ezek a soft skill módszerek segíthetik elő a támadások megelőzését.

Pál Zsombor Szabolcs a hibridháborút úgy határozta meg, mint konvencionális, de főleg egyéb módokat felhasználó harcot. Mindig is voltak nem államok által vívott csaták, de ez a  jelenség nagyon felerősödött, most már egyetlen személy is lehet hadviselő fél, vagy akár egy megrendelt hacker. Elveszett a háborúhoz való jog, többé nem lehet tudni kit támadjunk vissza és mennyire. A hibridháborúk elősegítik majd a multipoláris világrendet, azonban mindenkinek nő a károkozási potenciája, sosem tudhatjuk, honnan leselkedik ránk a veszély.

Ijesztő amit a beszélgetők felvázoltak, ezért jobb lenne mindenkinek odafigyelni a saját digitális világára, ki mit és hol oszt meg az interneten, ugyanakkor ajánlatos leellenőrizni az online felületeken olvasható hírek, információk hitelességét is, tudatosan cselekedjenek.

Ágoston Gyopi