Tusványos az örökös kedvenc fesztivál, sokunk biztos pontja, kicsit a szenvedélyünk is, az a hely, ahová még a medve is bulizni jár. Itt újra és újra tanulhatod, hogy van, ami örök, idén különösen. Ha volt már részed hajnalig tartó, világmegváltós beszélgetésekbe torkolló bulikban a fenyőfák alatt, akkor tudod, miről beszélek, vagy ha csak most lépsz be a tusványosi életbe, akkor talán sejted, és tudni is akarod… 

Kedden, a nulladik napon, megsokasodott a Tusnádfürdőn élők létszáma, a fesztiválnak helyszínt adó kemping Tankcsapda dallamoktól is hangossá vált. Ha azok közé tartozol, akik a kétévnyi kényszerszünet után szobákban szanaszét dobált ruhák és nyitott táskák fölött állva tűnődnek, mit is kell pakolni egy fesztiválra, mert elfelejtették, vagy legalábbis úgy tűnik, elszoktak, segítünk. 

A legfontosabb, hogy minden eshetőségre felkészülj, bár az előrejelzések szerint csak szombatra várható eső, azért jó, ha a fesztiválozó alapcsomag része a gumicsizma és az esőkabát is. Ha már az időjárásnál tartunk, jó ha tudod, hogy bár napközben barnára éget a nap, az esték hűvösebbek, ezért jó, ha melegebb ruhákat is pakolsz. Napközben meg naptejre is szükséged lehet.

Ha arra gondolok, hogy Tusványos, akkor tudom, a lelki-szellemi akkumulátorom van, hogy feltöltődik, és van, hogy alacsony töltöttségű módba kerül. Azért, hogy a telefonodat ilyen szempontból biztonságba tudd, jó, ha hozol magaddal hordozható töltőt, persze, akad hely is, ahol feltöltheted majd. 

Függetlenül attól, hogy hol szállsz meg a fesztivál ideje alatt szükséged lehet füldugóra, különösen, ha érzékeny vagy a zajokra. Ha a sátras megoldást választod, és aggódsz, mi történik, ha eláznak eső esetén a ruháid – ami amúgy sose lesz, aztán mégis mindig ránk talál -, akkor van egy jó tippem számodra, hozz magaddal vállfákat. Igen, a vállfa nemcsak elegáns outfitekhez szükséges, hanem szárítóként is alkalmas sátorozás esetén. 

A Tusványos természetesen a bulizásról szól leginkább, de nem árt, hogy közben magadra is odafigyelj, és magaddal hozz szükség esetére néhány gyógyszert, sebtapaszt és egy jó nagy kiszerelésű multivitamin csomagot is. Ha ott porosodik a szekrényed alján, akkor a maci jelmezt is érdemes bepakolni, hogy a MitUgrász macival pacsizhass! “Pakolj, mert rögtön indulunk! […] Szebb új világban landolunk, hol jobban vagyunk!”

Magyari Zita Emese