Hagyományokhoz híven, megtartottuk a 31. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor ünnepélyes megnyitóját a Lőrincz Csaba sátorban. A megnyitót a helyi egyházi elöljárók áldás kérés mellett kiemelték az egymáshoz tartozás erejét: „Ez a szó, hogy örök, olyan közel van a szívünkhöz, mint a haza, vagy az anya, hisz a Kárpát-medence átöleli jelenünket, álmainkat, és hittel hisszük, hogy jövőnket is. Van, ami örök, és szívünket érinti, hogy egymáshoz tartozunk.”

A nyitóbeszédek sorát Popa Ilona, a rendezvény erdélyi főszervezője kezdte meg, aki a szervezők, Magyar Ifjúsági Tanács (MIT) és a Kisebbségekért Pro Minoritate Alapítvány nevében köszöntötte a jelenlévőket. Megközelítőleg 250 ember dolgozik másfél hete azon, hogy két év kihagyás után Tusványos újra életre keljen. A programkínálat igazán telített, hiszen a közel 30 program sátorban, az 50 partnerrel közösen szervezett programokkal várjuk a résztvevőket.

Butyka Zsolt, Tusnádfürdő polgármestere folytatta a köszöntések sorát, kifejezve háláját, amiért a szervezők, és fesztivál megálmodói lehetővé tették, hogy erre a hétre a világ szeme Tusványosra szegeződjön, és a világ közepe legyen.

A polgármester úr elmondása szerint az idei mottóhoz hasonlóan Székelyföld és az Anyaország együttműködése is örök, amelyet mi sem mutat jobban, mint a közös együttműködés amely, „ A fejlesztések mellett örök a helyi közösség összetartása, a bizalom és az emberi értékek iránti elkötelezettség, ami ezt a várost meghatározza. Sokan azt mondják, hogy a medve probléma is örök Tusnádfürdőn. Tudjuk, hogy a medvék és a város egymás nélkül szinte elképzelhetetlen, azonban az elmúlt két évben igyekeztünk  azon dolgozni, hogy biztonságossá tegyük ezt a kényszerű együttélést.”

Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár örömét fejezte ki, hogy két év kihagyás után újra együtt lehetünk itt, Tusványoson, együtt ünnepelve a megmaradásunkat, a találkozásokat. Az államtitkár úr kiemelte, hogy több esemény miatt is jeles a mai nap, hiszen a rendszerváltás idején, a 32 évvel ezelőtt megfogant Szabadegyetem ötlete, amely a nemzetpolitikára rányomta a bélyegét, és nem egy gondolatból, nem egy ötletből azóta több évtizede már működő valóság lett. “Nyugodtan elmondhatjuk, hogy számunkra kétszer van Szilveszter. Szilveszter napján, illetve új év kezdetén, a következő pedig a Tusványos, hiszen a nemzetpolitika szempontjából itt kezdődik el a következő év.”

Toró T. Tibor az Erdélyi Magyar Néppárt ügyvezető elnöke beszédében köszöntötte Tusványos Szabad Köztársaság minden polgárát. A 2020 tavaszában megszületett „Van, ami örök” jelmondat 2022. júliusára egészen új értelmet nyert, és új tartalommal telt föl a világban történő változások miatt. “Van, ami örök, mert ha nincs, akkor nem tudjuk, hogyan építsük tovább a jövőt. Ilyen válság helyzetekben a legjobb az, amikor visszatekintünk, és megnézzük, mi az, amihez vissza lehet térni, melyek azok az alapvető értékek, gyökerek, ahová vissza kell menni ahhoz, hogy jövőt tudjunk tervezni és építeni.  A Tusványos szervezőknek ez a visszatérés az első Bálványoshoz való visszatérést jelenti, amelynek jegyében megszületett a Tusványosi Szabadegyetem.”

“Tusványos addig örök, amíg megtudja őrizni a képességét, hogy nemzedékeken, határokon, történelmi tévedéseken, előítéleteken és megszabott ideológiákon átívelve válaszokat, stratégiákat és cselekvési terveket tud indukálni a jövőépítéshez, és ezt úgy teszi meg évről évre ezen a gyönyörű helyen jól is érezzük magunkat.”

 

Németh Zsolt alapító, az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke köszöntésében elmondta: „Van gond a világban, és van ok az aggodalomra, és mi nem azért vagyunk itt, Tusványoson, hogy kikerüljünk ezekből a gondokból, és ezekből az aggodalmakból egy pár napra, hanem azért vagyunk itt, hogy megtaláljuk a megfelelő választ erre, és azért volt metafizikus döntés az, hogy van, ami örök jelmondattal rendelkező táborunk. Az idei esztendőben nagyon nagy szükség van arra, hogy megtaláljuk, mi az, ami örök, mi az, ami viszonyítási pont lehet ebben a nagyon bizonytalan és nagyon megváltozó világban.”

 

Két év kihagyás után azt reméljük, az emberek elég kiéhezettek Tusványosra mert tárt kapukkal várjuk és visszavárjuk őket!

Koncz Beáta