Zöld, gyors, könnyen alkalmazkodó, valamint hatékony turisztikai infrastruktúrával rendelkező Erdély 2050-re. Ezek és ehhez hasonló célok fogalmazódtak meg az Erdély Café sátor csütörtöki előadásán, mely a Smart City koncepcióját mutatta be. A beszélgetést Rácz Attila (CEO, Magic Solutions) moderálta.

A beszélgetés felvezetőjében Rácz Attila moderátor elmondta, hogy a Smart City téma egyre aktuálisabb, egyre több projekt indul ezen a területen. A kezdeményezés fő célja, hogy élhető városokat alakítsanak ki, melyek meggyőzik az embereket arról, hogy érdemes szülőföldükön maradniuk, illetve a településeket vonzó turisztikai célpontokká formálják át.

„Véleményem szerint 2050-re nemcsak okos városról, nemcsak okos Székelyföldről, hanem okos nemzetről fogunk beszélni” – vélekedett Besenyei Sarolta, a Romániai Smart City és Mobilitás Egyesület alelnöke. A meghívottak szerint  ahhoz, hogy észlelhető legyen a fejlődés, a Smart City gondolata be kell épüljön a városfejlesztési stratégiákba, minden település a saját arculatán kell dolgozzon.

Geréb László (a REGA Egyesület elnöke), Lánszki Regő (a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. szakártője) és Apjok Norbert (az Információs technológia és kommunikációs bizottság tagja) a digitalizáció fontosságára hívták fel a figyelmet. A közigazgatás digitalizációján túl felmerült a felhőközpontú oktatási rendszer kidolgozása is, melyhez fejlett szoftverekre van szükség, illetve emberekre, akik képesek használni ezeket.

A kerekasztal-beszélgetés végén a meghívottak a közönséggel együtt kísérletet tettek egy vízió megfogalmazására, mely arra a kérdésre felel, hogy „milyen lesz Erdély (illetve Székelyföld) 2050-ben?”. A válaszokat összesítve a következő konklúzióra jutottak: zöld, gyors, könnyen alkalmazkodó, valamint hatékony turisztikai infrastruktúrával rendelkező Erdélyre számíthatunk 2050-re.

Bíró Hunor