„Az illiberális politika értelme a keresztény szabadság” – hangzott el Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnökének 2019-es beszédében, Tusnádfürdőn. A Tusványos harminc! Egy a tábor! címmel tartott szombati előadásra idén is több ezren voltak kíváncsiak. Orbán Viktor mellett Ft. Tőkés László püspök, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke is felszólalt, az előadást Németh Zsolt, az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke vezette.

Németh Zsolt köszöntője után – első felszólalóként – Tőkés László elismerését fejezte ki Orbán Viktor miniszterelnöknek, amiért magyar történelmi hagyományaink folytatásaképpen a jelenlegi nemzeti és európai önvédelmi küzdelmek élén jár.

Orbán Viktor beszéde elején egy mondatban összefoglalva így vélekedett az elmúlt harminc évről: „Az a jó, hogy ez a harminc év mögöttünk van, és nem előttünk.”

„Egyik kezünkben ott volt a kőműveskanál, a másikban meg a kard. Úgy kellett építkezni, hogy közben folyamatosan harcolni kellett” – jellemezte a 2010 utáni időszakot a miniszterelnök. Később arra is kitért, hogy milyen állapotok uralkodtak Magyarországon 2010 előtt, mit kellett kezelnie az akkor kormányra kerülő keresztény erőknek.

Orbán Viktor az Európai Unió tevékenységét illetően az elmúlt öt év hibáiként a migráció és a gazdaság területeit emelte ki. A migrációs problémát az Európai Bizottság migráció témaköréből való teljes kivonulásával, valamint a schengeni övezethez tartozó tagállamok belügyminisztereiből álló tanács létrehozásával orvosolná. A gazdaság kérdését illetően a miniszterelnök az európai szocializmus kialakítása helyett a versenyképes európai gazdaság eszméjéhez való visszatérést javasolja. A munkanélküli alapjövedelem európai szintre emelt gondolatát elvetve pedig a munkahelyteremtést és az adócsökkentés végrehajtását támogatja.

A liberális internacionalizmus megvalósítása helyett Magyarország egy illiberális vagy nemzeti nézőpontot vall magáénak, ellentmondva az Európai Unió törekvéseinek – vélekedett Orbán Viktor. „Egy nemzeti rendszerben az az egyéni teljesítmény érdemel elsősorban elismerést, amely a közösség javát is szolgálja”, ezzel szemben a liberális felfogás szerint az egyéni teljesítmény produktív vagy improduktív volta magánügy, így nem eshet erkölcsi megítélés alá. Példaként a sportolók eredményeire hivatkozott: „az aranyérmet nyert korcsolyázó sportolóink kiemelkedő sportteljesítménye is olyasmi, ami a közösség javát is szolgáló egyéni teljesítmény.”

Arra a kérdésre, hogy mi történik ma Magyarországon, a következő választ adta Orbán Viktor: „létrejött egy illiberális állam, és egy valódi állam- és politikaelméleti modell, egy sajátos kereszténydemokrata állam.” Hozzátette, hogy az ellenkező nézőpontok a nemzetközi és belpolitikai viták természetes tulajdonsága, ám a gyűlölet nem az: „különbséget tudunk tenni keresztény megközelítésből fakadóan az ember és cselekedete között. Tudjuk nem szeretni, sőt, utálni az ember cselekedeteit, de az embert nem utáljuk és nem gyűlöljük.”

Az illiberális szó legpozitívabb értelmét megragadva a miniszterelnök így fogalmazott: „Az illiberális politika értelme a keresztény szabadság. A liberalizmus antitéziseként létrejött illiberalizmus szerint „az egyén szabadságra való hivatkozása nem írhatja felül a közösség érdekeit.”

Felszólalása végén a jövőre nézve Orbán Viktor a következőket mondta: „az lesz a nemzedéki küldetésünk, hogy szembeforduljunk a liberális korszellemmel és internacionalizmussal.”

Az előadás végén bejelentették 31. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor dátumát, amely 2020. július 21–26. között újra Tusnádfürdőn várja vendégeit!

Bíró Hunor