Sokszor hallottuk már, hogy az vagy, amit megeszel, de az egészséges táplálkozás témája kimeríthetetlen és mindig aktuális. A Budapest – Depo sátorban pedig a csütörtöki ebédidőben újabb érdekességeket hallhattunk az előadóktól a témával kapcsolatban.

Már a beszélgetés elején elhangzott egy lényeges gondolat Kolumbán Gábor (igazgatótanácsi elnök, Civitas Alapítvány) részéről: „az étkezés önmagadért vállalt felelősség.” Ezért is fontos megértenünk, hogy az egészséges táplálkozást népszerűsítő mozgalmak és kezdeményezések célja elindítani bennünk a folyamatot, a hajlandóságot, de a további lépéseket nekünk kell megtennünk. Kiemelte, hogy Székelyföldön különösen nehéz terjeszteni ezt az életformát, hiszen egyaránt igényel együttműködést termelő és termelő, valamint termelő és fogyasztó között, ami nem jellemző mentalitás a térségre. A feladat így elsősorban az, hogy az önellátás társadalmi presztízsét visszaállítsák: ez eredményhez is vezetett, hiszen ma már népszerű helyi termékeket vásárolni.

Ondré Péter, az Agrármarketing Centrum ügyvezetője felhívta a figyelmet arra az aggasztó kutatási eredményre, mely szerint 2050-re a táplálkozási erőforrások jelentős csökkenése, ezzel egyidőben pedig a népesség számottevő növekedése lesz megfigyelhető, ami megfelelő intézkedések hiányában komoly problémákat eredményezhet. Az étkezéssel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy a táplálék szerkezete mellett az elkészítés módja is legalább annyira lényeges.

Gyurta Dániel olimpiai, világ- és Európa-bajnok úszó és jelenlegi miniszteri főtanácsadó ezúttal nem sportteljesítménye miatt ült a meghívottak között, de táplálkozással kapcsolatos tapasztalatai mégis a témához kapcsolódtak. A 2008-as pekingi olimpiát követően ugyanis életmódváltásra szánta el magát. Helytelen táplálkozásának felismerésében nagy szerepe volt Michael Phelps amerikai úszónak, akinek olimpiai felkészülésében kiemelkedő helyet foglalt el a megfelelő, személyre szabott étkezés. Gyurta Dániel elmondása szerint miután dietetikus segítségével beállítottak neki egy új táplálkozási rendszert, lényeges változásokat tapasztalt: gyorsabb regenerálódást, az alvás minőségének javulását és teljesítménynövekedést, amelyek egy sportoló életében komoly előnyt hozhatnak.

Ezt követően a beszélgetésben felmerült, hogy mennyire egyeztethető össze a hagyományos konyhával az egészséges életmód és táplálkozás. Kolumbán Gábor úgy vélekedett, hogy a régen komoly fizikai erőt igénylő életvitel mára alábbhagyott, ám az ehhez szükséges változás a táplálkozásban még nem következett be, pedig a hagyományos ételek magas kalóriatartalma ma már szükségtelen és esetenként egészségtelen mértékű.

Abban mindannyian egyetértettek, hogy az egészséges táplálkozás népszerűsítésében elsődleges szerepe van a kommunikációnak, az információ megfelelő terjesztésének, valamint a termelők és fogyasztók teljeskörű tájékoztatásának. Gyurta Dániel szerint a fiatalok oktatására és nevelésére kell elsősorban hangsúlyt fektetni, megtanítani őket a minőségi alapanyagok használatának fontosságára és a gyorséttermek hosszútávúan káros hatásaira. Kolumbán Gábor szerint fontos kialakítani a közvetlen kapcsolatot a termelő és a fogyasztó között, ami lehetővé teszi a bizalom kialakulását.

„Az evéssel foglalkozni kell, és minden esetben tudatosnak kell lennie” – foglalta össze a beszélgetésben elhangzottakat Kolumbán Gábor. Végezetül azt tanácsolta a jelenlévőknek, hogy mindenki neveljen otthon egy kis zöldségpalántát annak érdekében, hogy jobban tudja értékelni a termelők munkáját és a háztáji ételek jelentőségét.

Csiki Zsuzsi