Gazdaságfejlesztésről és a magyar vállalkozók lehetőségeiről tartottak előadást csütörtök reggel a Lőrincz Csaba sátorban. A kerekasztal-beszélgetésen jelen volt Varga Mihály, a Nemzetgazdasági Minisztérium minisztere, Mátis Jenő, az Erdélyi Magyar Néppárt alelnöke, Világi Oszkár, a Slovnaft vezérigazgatója, Diósi László, az OTP Románia vezérigazgatója, Tánczos Barna, az RMDSZ szenátora és frakcióvezetője, Polacsek Csaba, a budapesti PrinceWaterhouseCoopers igazgatója, Tóth István, a Duna-menti Regionális Vízművek Zrt. vezérigazgatója, Balog Ádám, az MKB Bank vezérigazgatója, valamint Bienerth Gusztáv, a turizmussal kapcsolatos állami feladatok koordinálásáért felelős kormánybiztos. A beszélgetést Szatmáry Kristóf miniszteri biztos vezette.

kissgabor_DSC_4487

A Gazdaságfejlesztés hazai forrásokból. Kincs, ami nincs? című beszélgetésen az előadók arra keresték a választ, milyen gazdaságélénkítő lehetőségek állnak a magyar vállalkozók rendelkezésére, s melyek a gazdaságfejlesztés legfontosabb elemei. Az előadók egybehangzó véleménye szerint a magyar gazdaságban az elmúlt időszakban jelentős fejlesztések mentek végbe, a legnagyobb hiányosságnak pedig egyöntetűen a szakképzett munkaerő hiányát jelölték meg.

Varga Mihály miniszter beszámolt az utóbbi évek nagy fejlesztéseiről, s felszólalása végén kijelentette: a magyar kormány célja a polgári életminőség megteremtése mindenki számára.

Az előadáson elhangzott: a magyar gazdaságban évről-évre egyre több pénz áll a vállalkozók rendelkezésére, s immár nem a munkanélküliség jelent problémát, hanem a munkaerőhiány és a megfelelő színvonalú projekttervek hiánya. Kreatív, vállalkozó szellemű emberekre van szükség, akik a forrásokat oly módon tudják felhasználni, hogy azokból fenntartható vállalkozások jöhessenek létre – hangzott el. Ugyanakkor szó esett a magyar turizmus helyzetéről is, melynek kapcsán az előadók elmondták: az ágazat hatalmas jelentőségű, hiszen a magyar GDP csaknem 10%-át adja, s ezért – ahogy azt Varga Mihály is elmondta – kiemelt figyelmet fordítanak rá.

A meghívott előadók felszólalásaiból egyértelműen kiderült: azt a kincset, melyet a kerekasztal-beszélgetés címében is megjelöltek, elsősorban nem a különböző minisztériumoknál, a bankszektorban vagy egyéb pályázati forrásoknál kell keresni, hanem azoknál a felkészült vállalkozóknál és munkavállalóknál, akik tudásukkal tudják megalapozni a gazdasági fejlődést.

Lovassy Cseh Tamás, Tusványos Press