Segítség, szabadúszó lettem! Mit kell tennem, milyen lehetőségeim vannak? Az Erdély Café sátorban beszélgetéssel egybekötött tanácsadás zajlott szombat délután.

Szabadúszóként ha valaki gazdasági tevékenységet szeretne folytatni, többnyire két lehetőség közül választhat: KFT (korlátolt felelősségű társaság) és PFA (engedélyezett fizikai személy). Költséghatékonyság, működtetés szempontjából ebből a két társasági formából a KFT ajánlott: „Szexi vállalkozói forma”, külföldi viszonylatban sokkal komolyabbnak, reprezentatívabbnak minősül. Szikszai Tamás csíkszeredai ügyvéd szerint mégis a PFA legelterjedtebb, legmegfelelőbb a szabadúszók részére, így erről esett több szó. Azoknak ajánlja, akik úgy gondolják, még nincs teljesen kikristályosodva, milyen formában szeretnének tevékenykedni. A PFA kísérleti jellegű, biztonságosabb, egyszerűbb a könyvelése és megalapítása, legtöbbször nincs szükség ügyvédre hozzá. A cégbíróságon magánszemélyként be tudjuk jegyezni, a szükséges iratokat könnyedén mi magunk is beszerezhetjük. Alapítási költségei is kisebbek, viszont nagy hátránya a korlátlan felelősség. A KFT ezzel szemben korlátolt felelősségi társaság, vagyis, ha cégnek tartozása van, „[…] a társult tagokat csak a társasági tőke erejéig veszik, vonják felelősségre” – fogalmazott az ügyvéd. A PFA-nál összemosódik a magánszemély és a gazdasági forma, ha vannak tartozások, akkor a cégtulajdonos a magánvagyonával is felel ezekért.

Lázár Anna vállalkozó hozzátette, a PFA korlátoz, mivel igazolnunk kell, hogy van végzettségünk arról a tevékenységről, amit végzünk. Elmondta, az egyik legfontosabb dolog, amire figyelnünk kell, a cégünk alapító okirata, valamint a működési szabályzat, ezen belül nem árt, ha van egy biztos székhelyünk és bérleti szerződésünk. Fontos, hogy fontoljuk meg azt is, milyen nevet kap a cég. Azoknak, akik szeretnének utána járni és elméleti tudást gyarapítani a cégalapítással kapcsolatban, Michael. E Gerber A V mítosz című könyvét ajánlotta.

A KFT-k és a PFA-k világa rendkívül bonyolult. A meghívottak szerint azokból lesznek sikeres vállalkozók, akik odafigyelnek a jogi, üzleti környezetre és vállalják a felelősséget tetteikért. Fontos, hogy ne azzal töltsük az időt, hogy kiskapukat keresünk azért, hogy minél több pénzt húzzunk ki a cégből jogtalanul. Mindenkinek azt tanácsolják, mielőtt saját vállalkozásba kezd, mindenképpen keresse fel őket vagy más szakértőket. Érdemes feltenni a kérdéseket: miért akarsz vállalkozni, mennyi lehet a bevétel, melyik társasági forma a legjobb számodra?

Tompa Réka