Melyik a legszexibb vállalkozói forma?

Segítség, szabadúszó lettem! Mit kell tennem, milyen lehetőségeim vannak? Az Erdély Café sátorban beszélgetéssel egybekötött tanácsadás zajlott szombat délután.

Szabadúszóként ha valaki gazdasági tevékenységet szeretne folytatni, többnyire két lehetőség közül választhat: KFT (korlátolt felelősségű társaság) és PFA (engedélyezett fizikai személy). Költséghatékonyság, működtetés szempontjából ebből a két társasági formából a KFT ajánlott: „Szexi vállalkozói forma”, külföldi viszonylatban sokkal komolyabbnak, reprezentatívabbnak minősül. Szikszai Tamás csíkszeredai ügyvéd szerint mégis a PFA legelterjedtebb, legmegfelelőbb a szabadúszók részére, így erről esett több szó. Azoknak ajánlja, akik úgy gondolják, még nincs teljesen kikristályosodva, milyen formában szeretnének tevékenykedni. A PFA kísérleti jellegű, biztonságosabb, egyszerűbb a könyvelése és megalapítása, legtöbbször nincs szükség ügyvédre hozzá. A cégbíróságon magánszemélyként be tudjuk jegyezni, a szükséges iratokat könnyedén mi magunk is beszerezhetjük. Alapítási költségei is kisebbek, viszont nagy hátránya a korlátlan felelősség. A KFT ezzel szemben korlátolt felelősségi társaság, vagyis, ha cégnek tartozása van, „[…] a társult tagokat csak a társasági tőke erejéig veszik, vonják felelősségre” – fogalmazott az ügyvéd. A PFA-nál összemosódik a magánszemély és a gazdasági forma, ha vannak tartozások, akkor a cégtulajdonos a magánvagyonával is felel ezekért.

Lázár Anna vállalkozó hozzátette, a PFA korlátoz, mivel igazolnunk kell, hogy van végzettségünk arról a tevékenységről, amit végzünk. Elmondta, az egyik legfontosabb dolog, amire figyelnünk kell, a cégünk alapító okirata, valamint a működési szabályzat, ezen belül nem árt, ha van egy biztos székhelyünk és bérleti szerződésünk. Fontos, hogy fontoljuk meg azt is, milyen nevet kap a cég. Azoknak, akik szeretnének utána járni és elméleti tudást gyarapítani a cégalapítással kapcsolatban, Michael. E Gerber A V mítosz című könyvét ajánlotta.

A KFT-k és a PFA-k világa rendkívül bonyolult. A meghívottak szerint azokból lesznek sikeres vállalkozók, akik odafigyelnek a jogi, üzleti környezetre és vállalják a felelősséget tetteikért. Fontos, hogy ne azzal töltsük az időt, hogy kiskapukat keresünk azért, hogy minél több pénzt húzzunk ki a cégből jogtalanul. Mindenkinek azt tanácsolják, mielőtt saját vállalkozásba kezd, mindenképpen keresse fel őket vagy más szakértőket. Érdemes feltenni a kérdéseket: miért akarsz vállalkozni, mennyi lehet a bevétel, melyik társasági forma a legjobb számodra?

Tompa Réka

2018-07-31T20:47:49+00:00