Tudtátok, hogy a kalotaszegi népviseletben egy ünnepi rend ruha körülbelül 300 ruhadarabot tartalmazott? És azt, hogy egy idő után presztízs kérdése lett a régióban a több generációs darabok viselete? Sokszor álmélkodunk a különböző erdélyi régiók viseleteinek, muzsikájának, táncának szépségén, viszont annál kevesebbet tudunk róla.

13781922_10153707740820823_197814854573868138_n

Az idén először bemutatkozó Kriza János Népzenei Sátor erre vonatkozó kíváncsiságunkat szeretné kielégíteni. És nem csak. Pál István Szalonna szerint, aki a szerdai beszélgetést vezette, helye van egy ilyen jellegű sátornak Tusványoson, hiszen kultúránk, együttélésünk és fennmaradásunk alapköve a hagyományos népi kultúránk ismerete.

Minden nap háromtól négy óráig előadást tartanak különböző erdélyi magyar régiók népviseletéről, zenés családjaikról, vagy éppen arról, hogy milyen zene jellemző e közeg népi kultúrájára. Az előadásokat követően hét órától koncertet ad az adott régió egy-egy jeles zenekara, majd ezután következik az igazi ereszd el a hajamat. Szerdán a kalotaszegi néphagyományról hallhattunk, Kalotaszeg viselete egy komplex jelrendszer, muzsikája burjánzóan díszített, tánca érzelemgazdag. Ezt a kultúrát szinte lehetetlen megtanulni, sokkal inkább kell ellesni azoktól, akik még élik és gyakorolják ezt a művészetet. A szemfülesebbeknek talán sikerült az esti táncház alkalmával egy-két figurát eltanulni a tapasztaltabbaktól.

Pál István Szalonna szerint a sátor létrehozóinak céljai között nem szerepel, hogy a könnyűzenei programot felvonultató sátrakkal versenyezzenek. Sokkal inkább a párhuzamosan működő sátrak programkínálatai mellé választási lehetőségeket szeretnének nyújtani az érdeklődőknek: egy kis megnyugvást a szívnek és a fülnek. A zenész szerint már tegnap is nagyon sokan visszajöttek a táncház kedvéért, ezek szerint életképes egy ilyen tematikájú sátor Tusványos felhozatalában, „csak útra kellett bocsátani, és szívvel kell csinálni”.

A következő napokban, csütörtökön a szászcsávási népzenével ismerkedhetnek az érdeklődők, pénteken a homoródmenti muzsika kapja a főszerepet, szombaton pedig a gyimesi és klézsei csángók mutatkoznak be a tusványosozóknak.

Kristály Bea, Tusványos Press