Az  országok közötti kommunikáció és összefogás, valamint a kultúra és a nemzettudat építése és őrzése erősítheti a magyar-lengyel kapcsolatot, derült ki a Bánffy Miklós sátorban tartott kerekasztal-beszélgetésen. A két nemzet barátsága 1000 éves múltra tekint vissza.

Photo: Lonay Arthur

Az eseményen résztvevő Novák Katalin (család- és ifjúságügyért felelős államtitkár, Emberi Erőforrások Minisztériuma) hangsúlyozta, hogy a jó kapcsolattartás érdekében nagyobb figyelmet kell fordítani a kultúrára és az oktatásra.

Mint ismeretes, Magyarországot és Lengyelországot történelme, identitása és vallása is összeköti, ami összefogásukat is erősíti. Mi több, az akarat legyőzi a távolságot. A közös rendezvények is elengedhetetlenek, ahol a résztvevők a programok keretében mutathatják be egymásnak saját kultúrájuk töredékeit, szokásaikat, hagyományaikat. Az Európai Unióban pedig szükség van a kis országok összefogására.

Photo: Lonay Arthur

A lengyel-magyar kapcsolat másfelől nem csupán barátság. A két ország mondhatni testvér, s őket nem csak érdekek, de a vér is összeköti. Az a vér, melyet közös háborúik során népeik ontottak.

A kerekasztal-beszélgetésből az is kiderült, hogy két ország közötti kapcsolatba egy harmadik állam is beszállhat. Például Szlovákia mind Magyarországgal, mind Lengyelországgal, akár egyen-egyenként is összeköthető, sőt akár híd is lehet a két állam között.

Ágoston Gyopi