Motorosbandák lepték el Tusványost. Korlátokat nem ismerve hajtottak be a tábor kellős közepébe. Jól is tették, vártuk már őket nagyon, így a zene mellett a dögös kétkerekű gépek is dübörögtek. Leparkolták a vasakat, kezdetét vette egy kisméretű motoros bemutató. Aztán előkerült a sör, utána még több sör és egészen laza beszélgetés alakult ki. Kétkerekű Székelyföld – Motorosnak lenni életforma címmel tartottak „előadást” a nehéz fiúk (és lányok – akik nem is annyira nehezek).

Photo: Codra Botond www.facebook.com/codrab

Az utóbbi évek legnagyobb teljesítményének nevezhető az erdélyi motorosklubok összefogása. A Székely Motoros Összefogás, azaz a marosvásárhelyi Auld Cut MC, a kézdivásárhelyi Flagellum Dei MC, a székelyudvarhelyi Independent Eagles MC, a kászoni KMB Motors MC és a csíkszeredai Rebel Wolves MC paktumának hozadéka pedig a Székelyföldi Motorostalálkozó és Rockfesztivál. A Szentegyháza Gyöngye termálfürdő területén szervezett rendezvény idén immár a hatodik kiadásához érkezett, egyre nagyobb sikernek örvend és nemzetközi méreteket öltött. Egyre többen felfigyeltek a színvonalas eseményre, Magyarországról, Ausztriából, Németországból, de akár Hollandiából is képesek voltak Szentegyházára gurulni azok, akiknek két kerékkel több van.

A jelenlevők kíváncsiskodtak, faggatták a motorosokat.

Milyen a motoros élet? Milyen motorosnak lenni? Mitől más a motoros az autósnál? Igaz, hogy olyan tuskók a motorosok? Hogyan szoktatok menet közben beszélni a motoron – megálltok? Túrákra mi mindent visztek magatokkal? Mit jelent egy hosszú túra? – hangzottak el a kérdések.  A bőrruhás srácok nem vették rossz néven a tapasztalatlanok érdeklődését, és türelmesen válaszoltak minden kérdésre.

Kiderült (amit tapasztalatból is megerősíthetek, hiszen két évtizede, amikor csak tehetem, motorozok, fesztiválokra is járok – mellesleg fodrászhoz is), hogy a motorozás olyan szabadságérzetet ad, amelyet semmi más nem pótolhat. A nem hétköznapi öltözet ellenére (ami egyébként szükséges is, nem csak meleget tart, de védi is a motorost, ha elesik) odabent ezek az emberek jószívűek, segítőkészek. Nem csak egymáson, másokon is szívesen segítenek. Barátságosak is. Nem zárják ki az újoncokat vagy a nem motorosokat. Ez egy életforma, ami nem egyenlő a kárhozattal, a süppedéssel, a negatív jelzők tömkelegével. Persze vannak ellenpéldák, kivételek is, de hát kivétel erősíti a szabályt.

Egyébként a motorozás alatti társalgás kétféleképpen zajlik, mondta el egy másik motoros. Szél van, zaj van, ezért vagy hangosan beszélünk, vagy ordibálunk. Legrosszabb esetben megállunk értekezni, de ez nagyon ritka. Persze akiknek van sisakba beépített adóvevőjük, azok menet közben mind egymással, mind a motoros társasággal könnyen kommunikálnak.

Újabb kör sör, folytatódik a beszélgetés.

Egyértelmű, hogy az autóhoz képest a motor esetében csak két kereked van (amennyiben nem háromkerekű, vagy csónakos). Ez azt jelenti, hogy csak két tenyérnyi gumifelület van kapcsolatban az aszfalttal. Esős időben ez veszélyes, könnyen megcsúszhatsz. Ugyanakkor az autósok le is szorítanak az útszéli porba. Fogalmuk sincs, hogy ez mennyire veszélyes. Sok is a motoros, mondta egy másik, persze egyesek vadócok, de hát ilyen fegyelmezetlenek az autósok körében is vannak bőven.

Egymásnak mindig köszönünk, szólalt meg poharát letéve egy másik motoros. Mindig, minden körülmények között, ha szembemegyünk egymással, intünk, sisakból biccentünk, tiszteletből, testvériségből, összetartozásból.

Kis csend, kortyol, majd újra megszólalt, folytatva a válaszadást a kérdésekre. Sok mindent nem vihetsz magaddal motoron, csak azt, ami nagyon szükséges. A hosszú túra 4-500 km fölött van. Az időjárás nem akadály, ha esik, ha hull, mi koptatjuk a gumit. Röviden és velősen le is zárta a választ.

Aztán egyszer csak a nyilvános beszélgetésnek vége lett. A motorosok összébb húzták a padokat, bezárták a kört és tovább csevegtek.

Száraz aszfaltot pajtások!

Palkó Attila