Mintegy hatezres tömeg előtt köszöntötte Németh Zsolt, a Fidesz országgyűlési frakcióvezetője a 28. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor résztvevőit, magyarországi, erdélyi és székelyföldi elöljárókat, önkormányzati- és pártvezetőket, a Kárpát-medencei magyar elöljárókat, Orbán Viktort, Magyarország miniszterelnökét, továbbá helyettesét, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettest, Tőkés Lászlót, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnökét, és Grezsa István miniszteri biztost, valamint a lengyelországi politikusok delegációját. Külön üdvözölte az A-ligába feljutó sepsiszentgyörgyi Sepsi OSK futballcsapat tulajdonosát, Diószegi Lászlót is. A szabadegyetem alapítója a „Közép Európa, a biztos pont!?”, vagyis a Tusványos idei mottója mentén megtartott előadás moderátoraként először Tőkés Lászlónak adta meg a szót.

Tőkés László a Hegyi beszédet idézte előadása elején. Mint mondta, erős sziklára, biztos alapra, most mindennél jobban szüksége van annak az Európának, amelynek ma a létét és szuverenitását fenyegeti a globalista internacionalizmus és liberalizmus.

E fenyegetések áradatával kell szemben úsznia Európának és tagállamainak, méghozzá olyan közös alapvetéssel, „amelyet sem a migráció árja, sem a vele járó terrorizmus, sem Nagy-Britannia kiválása, sem a geopolitikailag determinált keleti háborús veszély, sem Brüsszel hivatásukról megfeledkező bürokratái nem rendíthetnek meg”- összegezte a Fidesz európai parlamenti képviselője. „Keresztény értékrend és értékközösség nélkül nincs közös, erős Európa. Ehhez viszont legalább annyira komolyan kell vennünk hitünket és értékeinket, mint a muszlimok a vallásukat és szent könyveiket” – egészítette ki gondolatait Tőkés László.

Számára a biztos pont egyértelműen az, amit a közel három évtizedre visszatekintő, önmagához, nemzetpolitikánk elveihez, eszményeihez, értékeihez, hitéhez hű maradó bálványosi, tusnádfürdői nyári szabadegyetem megjelenít és képvisel. Nemzeti érdekünk a biztos pont, és szerinte ezt képviseli évente Tusványos.

Orbán Viktor miniszterelnök naptárában már 28 éve biztos dátum, biztos pont Tusványos – konferálta fel Németh Zsolt a magyar kormányfőt, aki bevezetőjében a 90-es évek elejétől kezdődő, nyugati világhoz való hasonulást, igazodást, mint akkori evidenciát említette.

Varsó, Prága, Pozsony és Budapest egy, közös hangon beszél – folytatta az elmúlt év legfontosabb külpolitikai fejleményeinek hangsúlyozásával, kiemelve a visegrádi négyek megerősödését, együttműködését.

Orbán Viktor szerint Tusványos a mérlegvonás ideje és helyszíne, az egy év alatt bekövetkezett változások ismertetésének színtere, és ilyenképpen pontokba szedve vázolta a globális elit politikájával szembeni hazafias politikát, amely 2010 óta erős magyar nemzetet akar. Ebben a politikában szerepel többek között a gazdasági teljesítés, az IMF-mentesség, a munkalehetőségek teremtése, az állami jelenlét a banki, energia- és médiaszektorokban, a pozitívabb demográfiai mutatók, de a határvédelem, a terrorelhárítás, a fejlődő tudományágak, vagy az innováció és a kulturális identitás is ide sorolható. Mint mondta, a dimenzióváltás, a nagyobb ütemű fejlődés azonban kétségkívül szükséges a pozitív demográfiai mutatók eléréséhez, de ehhez nemzetszervezés és gazdasági erő is kell, mint ahogy a modern technológiai fejlesztéseket is be kell illeszteni a magyar gazdaságba.

Orbán Viktor szerint a 2018-as választás igencsak különleges lesz, hiszen annak európai tétje is van. Elmondta, Magyarország továbbra is határozott politikát képvisel, amit a visegrádi országok is segítenek, továbbá a magyar határvédelem szempontjából fontos kerítést nem bontják le. Kitért a brüsszeli bürokraták és Soros György terveire, a V4-ek meggyengítésére, a migránsok behozatalára Európába. Majd hozzátette, a globális elit politikájának térhódítását csakis kereszténydemokrata kormány tudja meggátolni.

„Nekünk elsősorban a külső erőkkel kell felvenni a harcot, így például a Soros-féle maffiahálózattal és az általuk működtetett médiával. Az eddigi rágalomhadjárattal, a durva, alpári, bunkó megnyilvánulással szemben eddig mindig kulturáltan adtunk választ” – mondta a miniszterelnök.

Orbán Viktor arra biztatta hallgatóságát, hogy ne csak a pálya széléről szurkoljon, hanem regisztráljon és voksoljon, mert a határon túli magyar közösségek megmaradásának legfontosabb előfeltétele az erős anyaország, ezért is fontos, hogy ne az országot gyengítő pártok kerüljenek hatalomra. „27 éve Közép-Európában, és évente egyszer Bálványoson, Tusványoson azt hittük, hogy Európa a mi jövőnk, most pedig egyértelműen azt érezzük, hogy mi vagyunk Európa jövője” – zárta előadását a miniszterelnök.