A tradicionális munkahelyek mellett egyre gyakrabban hallani már itthon is a home office, a freelancer, vagy épp a coworking munkastílusokról. Utóbbi egy olyan közösségi munkateret jelent, ahol modern eszközökkel felszerelt irodákban dolgozhatnak mindazok, akiknek munkájuk elvégzéséhez elegendő csupán egy munkaasztal és egy laptop.

Az Erdély Café – Értéksátorban székelyföldi és budapesti coworking irodák képviselői mutatkoztak be és gondolkodtak jövőbeni együttműködésekben.

Megismerhettük a sepsiszentgyörgyi innoHUB coworking irodát, amely Kovászna megye, de egyben Székelyföld első közösségi irodája volt. Az iroda nyitott teret biztosít fiatal vállalkozóknak, fejlődni akaró egyetemistáknak, akiknek ötletét közösen fejlesztik tovább, és akik számára gyakornoki programokat hoznak létre.

Megtudtuk azt is, hogy októberben Startup hét lesz Sepsiszentgyörgyön, ahová minden más város coworking tere becsatlakozhat. Ugyanígy más coworking szervezetekkel, egyénekkel közösen bonyolítaná le az InnoHUB a Duna Transznacionális Együttműködési Pogram keretén belül megvalósuló, elsősorban kezdő vállalkozásoknak szóló ACCELERATOR pályázatot is. Minden Coworking irodának érdeke, hogy a nála munkapontot bérlő kezdő vállalkozások sikeresek legyenek, és ehhez a sikerhez nem elég csupán az anyagi tőke, nagyon fontos, hogy az adott vállalkozás bekapcsolódjon a gazdasági realitás körforgásába, és ott helyt is tudjon állni. Ezért van szükség egy közösen kidolgozott ACCELERATOR programra.

A nemrég nyíló székelyudvarhelyi Hargita Business Center inkubátorház a legfiatalabb intézményként képviseltette magát a panelbeszélgetésen. Céljuk első fázisban megtölteni élettel intézményüket, és ez úgy néz ki, sikerül is nekik, hiszen jelenleg 48 irodahelyiségükből 35-öt már ki is adtak fiatal vállalkozóknak. Második fázisban pedig tovább dolgoznak azért, hogy legyenek startupok Székelyföldön és Udvarhelyszéken, hogy az innováció és az inkubáció fogalma egy kicsit összekapcsolódjon.

„Az inkubátorház nem falakban, hanem szellemben nyilvánul meg” – vette át a szót a budapesti Connect East Incubator szakmai vezetője, aki megemlítette a digitális nomádokat, akik kifejezetten ezeket a közösségi irodákat keresik a világ bármely pontján, és erre is érdemes odafigyelni, ezt is ki kell használni.

A 2016-ban induló csíkszeredai House coworking iroda ma már 19 állandó taggal, egyesületként működik. A tagok egyesületi tagdíjat fizetnek, amiből az iroda finanszírozza saját költségeit. Távlati céljaik közt szerepelnek különböző továbbképzési programok, előadások, amelyekbe szívesen bevonják a panelbeszélgetésen jelenlevő coworking irodákat is.

Tusnad Hub a neve a tusnádfürdői VOX Iuventutis Egyesület pályázatának, amely révén az egyesület 4-5 helyi és környékbeli vállalkozói kezdeményezést támogató közösségi központot hozott létre. A közösségi tér támogatja ezen vállalkozókat abban, hogy elindítsák új vállalkozásukat, vagy fejlesszék a már meglévőt.

És hogy miért jó coworking irodában dolgozni?

Röviden azért, mert az irodai élet minden előnyét élvezhetjük főnök, fix munkaidő és unalmas meeting nélkül. Emellett a coworkerek a legszerteágazóbb területekről érkezhetnek, így például egy nyílt térben dolgozhatunk együtt programozóval, grafikussal, könyvelővel, újságíróval vagy ügyvéddel. Egy ilyen inspiratív közegben az egymás mellett dolgozók ötleteket cserélhetnek, tanácsot kérhetnek és adhatnak egymásnak, így akár közös projektek is létrejöhetnek.

Ezért és még sok egyéb pozitívumért érdemes kipróbálnunk egy ilyen közösségi irodát, hiszen a kellemes és kényelmes munkavégzés valós, kreatív alternatíváját nyújtja.

Geréb Orsoly