A Nőileg magazin Mutass jó példát! című projektje egy egészen új fejezetet nyitott Erdélyben. Lényege, hogy az olvasók olyan embereket jelölhetnek, akikre példaképként tekinhetünk munkájuk és életvitelük miatt. Az Erdély Café sátrában erről beszélgettek a magazin munkatársai és a projekt nyertesei Grubisics Leventével.

A moderátor elsőként Vas Rékát, a Mutass jó példát! programfelelősét kérdezte, aki elmondta, hogy a programhoz ő csak októberben csatlakozott, azonban ahhoz, hogy átlásson mindent, meg kellett ismernie a Nőileg magazin elmúlt három évét. Annak idején az volt a cél, hogy legyen egy olyan erdélyi nőknek szóló lap – és nem csak –, ami helyi témákkal foglalkozik, véleményeket, nézőpontokat mutat be. Nem a celebekre és hírességekre fókuszál, hanem hétköznapi emberekre, ebből indult el az egész mozgalom. Továbbá az is nagy szerepet játszott, hogy az olvasók szerettek volna jobban bekapcsolódni a magazin szerkesztésébe, és meg akarták mutatni, hogy kik csinálnak fontos dolgokat, amikre érdemes odafigyelni.

Grubisics Csaga, a projekt arculattervezője arról beszélt, hogy megtiszteltetés volt részt venni a munkában, mindig is tagja akart lenni a csapatnak. Elmondása szerint a Mutass jó példát! az emberi jóra alapszik, ezért könnyű volt vizuálisan érzékeltetni a lényeget: a logó szimbólumaként a szívet választotta. Szerinte a jótétséghez két ember kell, ezért két szív találkozása alkot egységet az emblémában.

A Mutass jó példát! sikeressége kapcsán Ménessy Kinga kommunikációs felelős elmondta, hogy már az első szóra melléjük állt mindenki, hiszen most olyan embereket mutathattak meg, akik nem sokszor vannak reflektorfényben. Hozzátette, hogy Hargita és Kovászna megyében sikeres volt a projekt, viszont azokban a megyékben, ahol kevesebb magyar él, ott már nehezebb dolguk volt. Ennek ellenére a közösségi média sokat segített a népszerűsítésben.

A nyertesek közül többen is jelen voltak, ezekből említünk párat. Tiboldi Bea, az első győztes, háromgyermekes családanya arról mesélt, hogy Csíkszeredában, ahol él, azt vette észre, hogy nincs egy olyan fórum, ahol a szülők interakcióba léphetnének egymással. Ezért hozott létre egy levelezőlistát, ami később Facebook-csoporttá alakult. Először csak virtuálisan ment a kapcsolatteremtés, majd személyesen is folytatták. Mindez pedig ma a Csíki Anyák Egyesületévé alakult át, akik azóta is számos rendezvényt szerveznek.

Dobolyi László története pedig a cukorbetegségéből indul: 16 éve szervez tábort cukorbeteg gyerekeknek, és ezzel a szülőket is szeretné segíteni. Arra akarja felhívni a figyelmet, hogy így is lehet teljes életet élni, ettől nem lesz kevesebb senki. Elmondta, hogy akkor, amikor küzdött ezzel, azt hiányolta, hogy nem volt senki, aki útbaigazítást adjon, most pedig ő szeretne az lenni, aki segít másoknak.

A Mutass jó példát! arcai egyetértettek abban, hogy senki sem a figyelem vagy a rivaldafény miatt teszi a dolgát, hanem azért, mert szükségesnek érzik, hogy segítsenek és tegyenek valamit a közösségükért. Arról, hogy ki hogyan viselte az újonnan jött ismeretséget, nagyjából mind hasonlóképpen vélekedtek. Volt, aki elmondta, hogy ő nem „címlapos alkat”, van, aki a mai napig izgul, ha közönség előtt kell beszélnie, mások meg nem szeretnek szerepelni. Ennek ellenére mindenki megtiszteltetésnek érzi a jelölést, hálásak érte, a történeteik pedig másoknak is inspirációt nyújthatnak.

Tompa Réka