Kárpát-medencei magyar kitekintőként is értelmezhető a Tusványoson immár hagyományosnak mondható nemzetpolitikai kerekasztal, melyet idén is péntek délelőtt szerveztek. Az eseményen jelen volt Brenzovics László (elnök, Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség), Horváth Ferenc (elnök, Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség), Jankovics Róbert (ügyvezető alelnök, Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége), Tánczos Barna (frakcióvezető, szenátor, Romániai Magyar Demokrata Szövetség), Menyhárt József (elnök, Magyar Közösség Pártja), Pásztor István (elnök, Vajdasági Magyar Szövetség), Potápi Árpád János (nemzetpolitikáért felelős államtitkár, Miniszterelnökség), Szilágyi Zsolt (elnök, Erdélyi Magyar Néppárt), valamint Biró Zsolt (elnök, Magyar Polgári Párt). Az Itthon a Kárpát-medencében! című beszélgetést Répás Zsuzsanna, nemzetpolitikai szakértő vezette.

kissgabor_DSC_5940A jelenlévő pártvezetők és politikusok beszámoltak saját régióik aktuális történéseiről, és azokról a politikai folyamatokról, melyek meghatározzák a határon túli magyar közösségek mindennapjait. A beszélgetésre meghívottak Tusnádfürdői Nyilatkozat címmel aláírtak egy dokumentumot, melyben elítélték az Európai Unió elhibázott bevándorláspolitikáját, valamint tiltakoznak a kényszerbetelepítés ellen.

Az aláírók felhívták a figyelmet: Európa nagy veszélynek van kitéve a már-már kontrolálhatatlan bevándorlás miatt, s ezért – véleményük szerint – a földrész háborúban áll, s ezt jelzik a sorozatos terrortámadások is. „Nekünk, Kárpát-medencei magyaroknak, akik évtizedek óta egy nemzetként több hazában vagyunk kénytelenek élni, különösen fontos a közös Európa sorsa. Hisszük és valljuk, hogy a brüsszeli bürokraták nem dönthetnek helyettünk, jogunk van nekünk dönteni a közös jövőnkről, jogunk van eldönteni, kikkel akarunk együtt élni” – áll a kiadott nyilatkozatban.

A kerekasztal-beszélgetés résztvevői felhívták a figyelmet az október 2-i – betelepítési kvóta ellenes – népszavazás fontosságára, s arra kértek mindenkit: vegyenek részt a voksoláson.

Lovassy Cseh Tamás, Tusványos Press