Tusványos, a nyári egyetem jelleg mellett a tombolásról, a bulikról,  a fiatalságról szól. De eljön egyszer az az idő, amikor babázni kell fesztiválozás helyett. Ne aggódj, amiért egy csöpp csodát beengedtél az életedbe, nem kell minden fesztiválos jóról lemondanod. A Csíki Anyák Egyesülete felépítette azt a helyet, ahol megpihenhetsz, játszhatsz gyerekeddel, ha már mindketten elfáradtatok a tusványosi nyüzsgéstől. A sátor szervezésében folyó előadások pedig gyakorlati információkkal látnak el szülésre, gyereknevelésre, párkapcsolatra vonatkozóan. 

kissgabor_DSC_4951

Az ok, hogy hogyan kerül egy fesztivállal egybekötött szabadegyetem kellős közepére egy ilyen jellegű sátor, nagyon egyszerű. Tiboldi Bea, a Csíki Anyák Egyesületének egyik alapítója és munkatársa barátaival és kisgyerekével érkezett Tusványosra, hiszen szülés után sem szeretett volna lemondani a szórakozásról. Viszont hiányolt egy olyan teret, ahol megpihenhet, pelenkázhat, esetleg elaltathatja egy órácskára a gyerekét, hogy aztán tovább bulizhassanak. Az akkor még frissen alakult Csíki Anyák Egyesületével felkereste a Tusványos szervezőcsapatát: szeretnének egy kis családias hangulatot, környezetet biztosítani azoknak, akik kisgyerekkel jönnek el, és nem minden körülmény között találják fel magukat a rövidnadrágos politizálás helyszínén.

Ha a Csíki Anyák Sátra fele téved a fesztiválozó, mintha tündérkertbe csöppenne. A fenyők hűvösében felhúzott sátor közé még azért jócskán besüt a nap, itt-ott színes babzsákok, takarók. Egyik fa tövében egy gyerek alszik, a másikban az arcfesték hatására épp tigrissé változik a csöppség. A sátor belső részében a kisebbeknek alakítottak ki játszóteret, a színes, puha, csillogó, és ezer hangon szóló játékszerek között egy-két éves gyerekek totyognak-motyognak. Nem gyermekmegőrző, a legkisebbeknek jobb, ha a szüleik még velük maradnak, viszont a nagyobb gyerekek nyugodtan eljátszhatnak, amíg a szülő meghallgat egy-két előadást, vagy sörözik egyet a barátaival. Ez egy olyan hely, ahol a gyerek a szülővel lehet, mégis, adott esetben külön tőle – mondja Tiboldi Bea, aki maga is gyerekeivel van kint. A sátor működtetői minden nap változatos kézműves foglalkozásokkal készülnek, olyanokkal, ami kicsit különlegesebb, a helyi népi kultúrához is köthető. Lehet kerámiázni, gyurmázni, bútorfestést tanulni, és ha a gyerek már valamelyik társával játszik, vagy valamelyik fa árnyékában alszik, a szülő nyugodtan kiülhet a sátor elé egy-egy előadást meghallgatni.

Jó a gyereknek a nagy zaj, a sok nyüzsgő hangoskodó ember, a fesztiválozó anyuka és apuka? Tiboldi Bea szerint, ha nagyon steril környezetből érkezik a fesztiválra a gyerek, valószínűleg befolyásolja őt a nyüzsgés, a zaj. De azok, akik kijönnek Tusványosra, amúgy is olyan emberek, akik örök fiatalok, akik nem zárkóznak el a külvilágtól. A gyerek már kicsiként megszokja, hogy a szülein kívül más is körülveszi őt, több impulzus éri. Figyelni kell a gyermek megterhelhetőségére, de nem kell aggódni érte, nem árt meg neki a fesztivál. Ugyanakkor feltöltődést jelent a szülők szempontjából is, főleg a két éven aluli gyerekek esetén. Az anya otthon van a gyerekkel, ezzel kap egy lehetőséget, hogy kimozduljon a házból, közösségbe menjen. Ez jó hatással van a gyermekre és a párkapcsolatra egyaránt.

A hét további részében is érdekes előadásokkal készültek a Csíki Anyák a gyerekprogramok és kézműves foglalkozások mellett. Pénteken szó lesz a női szerepekről, megmérhetjük testtömeg indexünket, de nem maradnak árván az apukák sem. A pénteki utolsó előadás a férfiak társadalmi erőforrásait kutatja. Szombaton pedig Kakassy Blanka és Dr. Kádár Annamária pszichológusok előadásait hallgathatják meg az érdeklődők.

Érdemes lehet azoknak is bevetődni a Csíki Anyák Sátrának hűvösébe, akik nem családosok, és nem is terveznek gyereket. Hiszen a gyerekzsivaj feltöltő hangja mellett olyan témákról beszélhetünk, amit talán eddig még nem igazán mertünk mástól megkérdezni, viszont foglalkoztat minket.

Kristály Bea, Tusványos Press